Niedzielny obiadek
Składniki:
- Schab:
- 1,20 kg schabu bez kości
- przyprawa do mięs
- Marynata wg Magdy Gessler:
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- papryczka chilli suszona
- cebula 2-3
- czosnek 4 ząbki
- 1 l mleka
Niedzielny obiadek – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Schab w marynacie Magdy Gessler z puree ziemniaczanym i sałatą lodową w sosie winegret.
Schab:
- 1,20 kg schabu bez kości
- przyprawa do mięs
Marynata według Magdy Gessler:
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- papryczka chilli suszona
- cebula 2-3
- czosnek 4 ząbki
- 1 l mleka
Schab w marynacie: Do mleka dodać wyżej wymienione składniki. Cebulę posiekać w piórka a czosnek zmiażdżyć. Koniecznie pozostawić schab w marynacie na noc w lodówce. Wcześniej mięso rozbić i natrzeć przyprawą do mięs. Obsmażać w potrójnej panierce (mąka, jaja, bułka tarta bądź dla ładnego wyglądu sezam). Zagotować mleko z rozgniecionym czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym , zielem angielskim oraz suszoną papryczką chilli tak by powstał sos. Ja dodaję jeszcze gotowane brokuły, zagęszczam mąką i blenderuję na krem. Służy jako sos na schab. Dekoruję listkiem bazylii.
Puree ziemniaczane: W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić ziemniaki i gotować, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne (około 15 minut). Odcedzić. W rondelku podgrzać masło i mleko na małym ogniu, aż masło się roztopi. Rozbijając ziemniaki tłuczkiem lub mikserem, dolewać jednocześnie mleko z masłem, aż osiągnie się jednolitą, kremową masę. Doprawić solą i pieprzem. Ja podaję także z ziemniakami z wody posypując posiekanym koperkiem.
Sałata lodowa z sosem winegret: Sos winegret z torebki, sałata lodowa porwana, prażone ziarna słonecznika, pomidor, ogórek zielony, kukurydza, garść orzechów może być zamiennie z ziarnami słonecznika, czerwona cebulka pokrojona w piórka. Pomidor i ogórek w większą kostkę. Wszystko zalane sosem winegret.
Dla mnie taki zestaw to niedzielna bomba kaloryczna, którą uwielbiam! Polecam!
Porady
Niedzielny obiadek – dodatkowe informacje
Marynując mięso dobrze je także natrzeć marynata do mięsa
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Niedzielny obiad z piekarnika
Następny przepis: Niemiecka zupa ziemniaczana