Nalewka z płatków róży

Nalewka z płatków róży

Przygotuj sobie chwilę relaksu z wyjątkową nalewką z płatków róż. Ten przepis to kwintesencja letnich ogrodów – romantyczny, pełen subtelnego aromatu i smaku, a co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Do jego wykonania potrzebne będą tylko płatki róż, spirytus, cukier i trochę cierpliwości. Nalewka różana z płatków to elegancki dodatek do deserów lub napar, który doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Może to być także niepowtarzalny, ręcznie robiony prezent dla kogoś wyjątkowego. Zapraszamy do odkrycia tego wyjątkowego przepisu!

Składniki:

  • 2 litry płatków róży Rosa rugosa (róża pomarszczona)
  • 1 litr alkoholu 60% *
  • 500 g cukru **
  • 1 laska wanilii
  • 3-4 sok z cytryny

Nalewka różana z płatków – jak zrobić?

  1. 1.
    Płatki róż przebieramy i oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń. W miarę możliwości pozbywamy się białych końcówek, które mogą wprowadzić do nalewki gorzki posmak. Przyznam, że ja nie usuwałam tych białych końcówek i nie wyczułam w nalewce posmaku goryczki. Płatki przekładamy do dużego słoja, lekko przyciskamy, aby weszło ich więcej. Dodajemy cukier, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i zalewamy alkoholem. Lekko mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 14 dni. Codziennie postrząsamy słojem z płatkami, aby cukier się rozpuścił.

    Po tym czasie odcedzamy na sicie płatki róż. Do alkoholu dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, który zrównoważy smak i pozwoli uzyskać ładniejszy kolor.

  2. 2.
    Klarowanie

    Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelek. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

  3. 3.
    Filtracja

    Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, cienki wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.

    Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

  4. 4.
    Maturacja

    Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki:

    * lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
    ** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od Waszego smaku. Lepiej na wstępie dodać podaną ilość, dosłodzić zawsze zdążycie!

Nalewka z płatków róży – dodatkowe informacje

Nalewka różana z płatków to bogactwo antocyjanów oraz flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu szybciej walczymy z wolnymi rodnikami. Płatki wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Zawarte w nich składniki pozwalają na lepszą regulację trawienia. Nie można zapomnieć także o witaminie C, której są bogatym źródłem – wspiera ona odporność oraz wspiera syntezę kolagenu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z rabarbaru
Następny przepis: Nalewka z rajskich jabłuszek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode