NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI

Nalewka z czarnej porzeczki to prawdziwa esencja lata zamknięta w butelce. Ten domowy eliksir, pełen soczystych, dojrzałych owoców urzeka intensywnym smakiem i pięknym, rubinowym kolorem. W wersji z dodatkiem liści porzeczki nabiera wyjątkowej głębi. Znajdują się w niej mnóstwo przepisów na to pyszne, domowe wino, ale nic nie pobije tradycyjnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. To właśnie przepisy babci zapewniają, że smak tej nalewki będzie niezapomniany. Nalewka z czarnej porzeczki to nie tylko smaczny trunek, ale też napój o wielu właściwościach prozdrowotnych, idealny na zimowe wieczory.

Składniki:

  • 2 kilogramy czarnych porzeczek
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr listkówki
  • 3 goździki
  • kawałeczek cynamonu
  • 2 laski wanilii
  • 2 szklanki cukru
  • kilka rodzynek
  • 3 łyżki miodu

Przepis na listkówkę:

  • 2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania)
  • 1 litr żytniówki
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 szklanka cukru

Listki opłukać i włożyć do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć i odstawić na tydzień. Następnie nalew zlewać i przechowywać w zamkniętej butelce, a liście zalewać resztą wódki i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 tygodnie. Zlewać wyciąg znad liści i łączyć z poprzednim nalewem, a liście zasypywać cukrem, mieszać i postawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni, aż rozpuści się cukier. Często mieszać. Syrop zlewać, nalewkę łączyć z syropem.

Nalewka z czarnej porzeczki – jak zrobić?

  1. Porzeczki lekko zmiażdżyć, przełożyć do słoja, dodać goździki, rodzynki, cynamon i wanilię rozciętą wzdłuż na pół i zalać spirytusem. Zamknąć słoja i pozostawić w cieple na 2 miesiące, często nim wstrząsając.
  2. Następnie alkohol wlać do innego słoja, a owoce zasypać cukrem, dodać miód i odstawić na 5-6 dni.
  3. Gdy cukier się rozpuści, zlać syrop, przefiltrować przez lejek z gazikiem i połączyć z nalewem owocowym oraz listkówką. Pozostawić w chłodzie na ok. 6 miesięcy.
  4. Dopiero po 6 miesiącach przelać do butelek, nalewka będzie wówczas prawdziwie wyborna. Przechowywana długo po rozlaniu również staje się coraz lepsza.

Słowa kluczowe: nalewka z czarnej porzeczki z liśćmi, nalewka z czarnej porzeczki przepisy, nalewka z czarnej porzeczki właściwości, nalewka z czarnej porzeczki przepis babci

Nalewka z czarnej porzeczki – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy listkówki możemy ja zastąpić żytniówką.

Czarna porzeczka to największe źródło witaminy C. Zawiera również witaminy B, P, prowitaminy A. Jest źródłem pektyn, kwasu ortofosforowego, garbników, soli potasu i żelaza. Dzięki temu jest nieocenionym środkiem zapobiegawczym w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin. Hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do chorób nowotworowych.

W leczeniu czarną porzeczką wykorzystuje się zarówno surowe owoce jak i liście. Owoce stosowane są przy chorobach reumatycznych, gościu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Natomiast napary z liści przyspieszają wydalanie toksyn i regulują pracę nerek. Poza poważnymi schorzeniami czarna porzeczka jest również stosowana w łagodzeniu objawów anginy, chronicznego kaszlu, a także wzmacnia i pobudza do działania nasz układ immunologiczny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z ciemnych winogron
Następny przepis: Nalewka z czarnej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode