Nalewka pomarańczowa pachnąca świętami
Nalewka pomarańczowa pachnąca świętami to idealny dodatek do rodzinnych świąt. Delikatna, słodka, o głębokim pomarańczowym smaku, przepięknie pachnie i idealnie wpisuje się w świąteczny nastrój. Działa rozgrzewająco i umila zimowe wieczory. Ta specjalna nalewka świąteczna pomarańczowa składa się z prostych składników, a proces jej produkcji przypomina domową, przedświąteczną tradycję. Idealnie nadaje się do degustacji na koniec suto zastawionego wigilijnego stołu, ale również może być świetnym, jesiennym prezentem dla bliskich. Przygotuj ją samodzielnie i przekonaj się, jak łatwo możesz dodać odrobinę magii do zbliżających się świąt.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -5 lub 6 sztuk pomarańczy
- – około 1 kg cukru
- – 5 łyżek płynnego miodu
- – laska wanilii
- – 2 lub 3 kawałki cynamonu
- – 5 goździków
- – 50 g dobrej kawy w ziarnach
- – 0,5 l spirytusu nalewkowego
- – 0,5 l wódki
Nalewka pomarańczowa pachnąca świętami – jak zrobić?
- Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, pokroić na 1 cm krążki. Wrzucić do słoika i zasypać cukrem, następnie podźgać nożem tak aby pomarańcze puściły sok. Zakręcić słoik i odstawić na 12 h.
- Po tym czasie dodać przyprawy, wymieszać i zalać spirytusem tak aby wszystkie składniki zostały zakryte.
- Po 7 dniach i kilkukrotnym przemieszaniu składników dolać wódkę i odstawić na kolejną dobę.
- Po tym czasie, można przelewać już za pomocą lejka i sitka (np. łyżką wazową) ze słoika do czystych butelek.
- Przechowywać w lodówce lub na balkonie – zimą).
nalewka ma piękny bursztynowy kolor, jest lekko gęsta, słodka, pachnąca, można ją spożywać bezpośrednio lub dodawać do herbaty w celu rozgrzania !
Nalewka pomarańczowa pachnąca świętami – dodatkowe informacje
Nalewka smakuje najlepiej, zawsze dobrze schłodzona. Do zrobienia nalewki potrzebujecie ok 5 litrowy słój, puste butelki do przelania, lejek, sitko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka na owocach czerwonej borówki
Następny przepis: Nalewka pomarańczowo-kawowa