Naleśnikowy sernik
Kochasz słodkości, ale brakuje Ci czasu na ich przygotowywanie? Ten przepis jest dla Ciebie! Puszysty, aromatyczny sernik, który jest idealny na każdą okazję. A wszystko dzięki unikalnej technice wykonania, polegającej na wykorzystaniu blachy do pieczenia naleśników i krótkotrwałego procesu homogenizacji składników w malakserze. Tytuł „Naleśnikowy sernik” może wydawać się nieco mylący, ale odzwierciedla oryginalne podejście do przygotowania jednego z najulubieńszych deserów na świecie. Powodzenia i smacznego!
admin
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki (ja dałam trochę więcej bo bardzo rzadkie mi wyszło)
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 60 dag sera
- Cukier waniliowy
- 2 żółtka
- Cukier puder do smaku
- Odrobię mleka
- Spoiwo:
- 2 białka
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 budyń waniliowy
- 10 dag sera twarogowego
Naleśnikowy sernik – jak zrobić?
- Naleśniki:
Do miski wsypać mąkę, proszek, wlać mleko, wodę i wbić jajka. Całość miksować na jednolitą masę.
Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasta naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść około 12 dużych naleśników. - Naleśniki, każdy z osobna smarujemy masą serową. Zwijamy jak krokiety. Układamy na blaszce w dwóch rzędach. Całość posypujemy rodzynkami i zalewamy spoiwem. Pieczemy w piekarniku około 40 min w 180°C.
- Masa serowa: Ser przekładamy do malaksera, dokładamy cukier oraz żółtka. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli ser jest twardy dokładamy odrobinę mleka (3-4 łyżki).
- Spoiwo: Jajko i białka miksujemy razem, dokładamy ser, śmietanę oraz budyń. Dokładnie mieszamy. Zalewamy naleśniki i zapiekamy.
Porady – Naleśnikowy sernik – dodatkowe informacje
Naleśniki te podaję z częścią urobionej wcześniej masy serowej oraz rodzynkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem
Następny przepis: Nalewka ananasowa tzw. ananasówka