Naleśnikowy sernik

Naleśnikowy sernik

Kochasz słodkości, ale brakuje Ci czasu na ich przygotowywanie? Ten przepis jest dla Ciebie! Puszysty, aromatyczny sernik, który jest idealny na każdą okazję. A wszystko dzięki unikalnej technice wykonania, polegającej na wykorzystaniu blachy do pieczenia naleśników i krótkotrwałego procesu homogenizacji składników w malakserze. Tytuł „Naleśnikowy sernik” może wydawać się nieco mylący, ale odzwierciedla oryginalne podejście do przygotowania jednego z najulubieńszych deserów na świecie. Powodzenia i smacznego!

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki (ja dałam trochę więcej bo bardzo rzadkie mi wyszło)
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 60 dag sera
  • Cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • Cukier puder do smaku
  • Odrobię mleka
  • Spoiwo:
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 dag sera twarogowego

Naleśnikowy sernik – jak zrobić?

  1. Naleśniki:

    Do miski wsypać mąkę, proszek, wlać mleko, wodę i wbić jajka. Całość miksować na jednolitą masę.

    Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasta naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść około 12 dużych naleśników.
  2. Naleśniki, każdy z osobna smarujemy masą serową. Zwijamy jak krokiety. Układamy na blaszce w dwóch rzędach. Całość posypujemy rodzynkami i zalewamy spoiwem. Pieczemy w piekarniku około 40 min w 180°C.
  3. Masa serowa: Ser przekładamy do malaksera, dokładamy cukier oraz żółtka. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli ser jest twardy dokładamy odrobinę mleka (3-4 łyżki).
  4. Spoiwo: Jajko i białka miksujemy razem, dokładamy ser, śmietanę oraz budyń. Dokładnie mieszamy. Zalewamy naleśniki i zapiekamy.

Porady – Naleśnikowy sernik – dodatkowe informacje

Naleśniki te podaję z częścią urobionej wcześniej masy serowej oraz rodzynkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem
Następny przepis: Nalewka ananasowa tzw. ananasówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode