Naleśnikowe placuszki z jabłkiem
Placki naleśnikowe z jabłkami to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub przekąskę, która na pewno zadowoli każdego łasucha. Wykonane z ciasta naleśnikowego, te puszyste placuszki są równie lekkie jak przepyszne. Sok z jabłek dodatkowo wzbogaca smak tych niewielkich wypieków, nadając im nuty słodyczy oraz orzeźwienia. Pomimo prostej listy składników, efekt końcowy jest wyjątkowo satysfakcjonujący. Dodajemy do nich dojrzałe, soczyste jabłka, które dopełniają smaku tych placek naleśnikowych. Ten przepis jest prosty i szybki, a placuszki naleśnikowe z jabłkiem na pewno zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Piotr Zieliński
Składniki:
-
1 1/2 szklanki mąki
-
1 szklanka wody (niegazowanej)
-
3/4 szklanki mleka
-
2 jajka
-
1/2 łyżeczki soli
-
łyżeczka cukru zwykłego
-
cukier waniliowy
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
kilka jabłek
Naleśnikowe placuszki z jabłkiem – jak zrobić?
-
1.
Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Ciasto ma mieć konsystencję lekko płynnego budyniu. Gdyby było za rzadkie, dosypujemy mąki. -
2.
Następnie ścieramy na łezkach kilka jabłek. Im więcej jabłka tym więcej go będzie w placuszkach – jak kto woli. -
3.
Rozgrzewamy patelnię do naleśników, przed pierwszą porcją dajemy trochę oleju. Później już oleju nie dajemy. -
4.
Nakładamy placuszki łyżką stołową. Smażymy z obydwu stron na małym płomieniu na złoty kolor, tak jak naleśniki.
porady – dodatkowe informacje
Przy tej ilości cukru wychodzą tylko lekko słodkie. Jak ktoś woli słodsze to należy dać do ciasta więcej cukru lub ewentualnie gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki ziemniaczane
Następny przepis: Naleśnikowe roladki z łososiem i szpinakiem