Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Pragniesz spróbować czegoś nowego i lekko południowo-europejskiego?Przedstawiamy ci przepis na naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem. To nie jest zwykła naleśnikowa uczta. Delikatne, mięciutkie naleśniki wypełnione intensywnie zielonym szpinakiem umieszczonym pomiędzy warstwami śmietanowego sosu beszamelowego dają kombinację świetnych smaków. Możesz zdecydować się jeszcze na dodatek rozpływającego się w ustach sera feta. Ta wariacja na temat tradycyjnych naleśników zaskoczy każde podniebienie. To idealny sposób na wprowadzenie nadzwyczajnego smaku i zdrowych składników do domowego menu. Przygotuj się na smakowe doświadczenie pełne kremowego sosu, wilgotnych naleśników i aromatycznego szpinaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 jajka
    • 5 czubatych łyżek mąki
    • 125ml mleka
    • 125ml wody gazowanej
    • olej do smażenia
  • Farsz:
    • 75 dag świeżego szpinaku
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 3 łyżki masła
    • sól
  • Sos beszamelowy:
    • 200ml mleka
    • 2 łyżki masła
    • 1 czubata łyżka mąki
    • 5 dag żółtego sera
    • przyprawy: sól, cukier, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem – jak zrobić?

  1. Naleśniki: z podanych proporcji przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na min. 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Smażymy na oleju.
  2. Farsz: szpinak przebieramy i usuwamy twarde łodygi. Płuczemy. Liście zalewamy 2 litrami osolonego wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy na sicie, dokładnie odciskamy i grubo siekamy. Szpinak wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na roztopionym maśle przez 5 minut. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w rulony i układamy w blasze lub naczyniu żaroodpornym.
  3. Sos beszamelowy: w rondelku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę. Podsmażamy 2 minuty, aby mąka się nie przyrumieniła. Wolnym strumieniem wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ubijamy trzepaczką, gotując jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółty ser starty na małych oczkach tarki oraz przyprawy. Mieszamy.
  4. Sosem polewamy naleśniki i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.

xxxx – dodatkowe informacje

Naleśniki możemy podać z kubeczkiem czerwonego barszczu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki ze szpinakiem i serkiem Capri
Następny przepis: Naleśniki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode