Naleśniki ze szpinakiem i serkiem Capri

Naleśniki ze szpinakiem i serkiem Capri

Naleśniki ze szpinakiem i serkiem Capri to pyszna alternatywa dla tradycyjnych naleśników z serem. Klasyczne, delikatne, złote naleśniki są wypełnione ugotowanym na parze szpinakiem i delikatnie rozsmarowanym serkiem Capri. To wyśmienite połączenie nadaje potrawie niezapomnianego charakteru. Nietypowe zestawienie składników sprawia, że przepis jest idealny dla osób szukających nowych smaków. Serek Capri, znany ze swojej kremowej konsystencji i łagodnego smaku, doskonale komponuje się tu ze szpinakiem, nadając potrawie niezapomniany, wyrazisty smak. Ta w mojej kuchni niezastąpiona potrawa, jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad czy kolację. Przepis jest prosty i szybki do wykonania.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (około 12 sztuk):
  • 1/2 litra mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Składniki na farsz:
  • 400-450g mrożonego szpinaku
  • 400-500g serka typu włoskiego „Capri” lub zwykłego twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • około 10 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Naleśniki ze szpinakiem i serkiem capri – jak zrobić?

  1. 1.

    Składniki na naleśniki miksujemy lub energicznie mieszamy. Smażymy je na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.

  2. 2.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z olejem.

  3. 3.

    Gdy się podsmażą dodajemy mrożony szpinak i smażymy jeszcze chwilę po tym jak się cały rozpuści.

  4. 4.

    Ser ścieramy na tarce i łączymy ze szpinakiem. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.

  5. 5.

    Na naleśniki nakładamy ok. 1 dużą łyżkę stołową farszu. Zakładamy lekko boki, tak jak w krokietach i zwijamy naleśnik.

  6. 6.

    Gotowe naleśniki jeszcze raz podsmażamy (możliwie z każdej strony) na patelni z olejem.

Naleśniki ze szpinakiem i serkiem Capri – dodatkowe informacje

Szybko stygną, a najlepiej smakują gdy są gorące, więc polecam jeść jak najszybciej po przygotowaniu! Bardzo dobrze komponują się z sosami pomidorowymi lub po prostu z ketchupem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym.
Następny przepis: Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode