Naleśniki ze szpinakiem i serkiem Capri
Składniki:
- Składniki na ciasto (około 12 sztuk):
- 1/2 litra mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- Składniki na farsz:
- 400-450g mrożonego szpinaku
- 400-500g serka typu włoskiego „Capri” lub zwykłego twarogu półtłustego
- 1 duża cebula
- około 10 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Naleśniki ze szpinakiem i serkiem capri – jak zrobić?
-
1.
Składniki na naleśniki miksujemy lub energicznie mieszamy. Smażymy je na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.
-
2.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z olejem.
-
3.
Gdy się podsmażą dodajemy mrożony szpinak i smażymy jeszcze chwilę po tym jak się cały rozpuści.
-
4.
Ser ścieramy na tarce i łączymy ze szpinakiem. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.
-
5.
Na naleśniki nakładamy ok. 1 dużą łyżkę stołową farszu. Zakładamy lekko boki, tak jak w krokietach i zwijamy naleśnik.
-
6.
Gotowe naleśniki jeszcze raz podsmażamy (możliwie z każdej strony) na patelni z olejem.
Naleśniki ze szpinakiem i serkiem Capri – dodatkowe informacje
Szybko stygną, a najlepiej smakują gdy są gorące, więc polecam jeść jak najszybciej po przygotowaniu! Bardzo dobrze komponują się z sosami pomidorowymi lub po prostu z ketchupem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym.
Następny przepis: Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem