Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym
Czy poszukujesz oryginalnego pomysłu na pyszny i pożywny posiłek? Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym to odpowiedź! To wykwintna i pełna smaku propozycja, która z pewnością przekona nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Idealna na rodzinny obiad, uroczysty lunch lub romantyczną kolację we dwoje. Ten przepis to świeże, zdrowe i odżywcze połączenie szpinaku z intensywnym smakiem sera pleśniowego. Naleśniki z serem pleśniowym, wzbogacone dodatkiem szpinaku, to nie tylko smaczny, ale i atrakcyjny wizualnie posiłek. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj coś naprawdę wyjątkowego!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- olej
- Farsz:
- 250g szpinaku
- 125g sera pleśniowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania naleśników ze szpinakiem i serem pleśniowym
- Do miski wsyp przesianą mąkę, wbij jajka. Dodaj mleko, wodę i olej. Odrobinę posól. Wymieszaj na gładką masę i usmaż naleśniki.
- Na patelni na rozgrzanym maśle usmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj szpinak i świeżo mielony pieprz. Smaż jeszcze ok. 2 minut i połącz z pokruszonym serem.
- Naleśniki przełóż farszem i obsmaż na patelni ok. 2 min z obu stron. Najlepiej smakują polane sosem serowym (niestety nie miałam, na zdjęciu polane sosem jogurtowym ;))
Porady – dodatkowe informacje
Znakomicie smakują z fixem 4 sery z brokułami Knorr zrobionym wg przepisu z opakowania 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki ze szpinakiem i mięsem
Następny przepis: NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM PIECZARKAMI I SEREM