Naleśniki ze szpinakiem i mięsem

Naleśniki ze szpinakiem i mięsem

Zapraszamy do odkrycia przepisu na niespotykane połączenie tradycyjnego dania jakim są naleśniki z soczystym szpinakiem i aromatycznym mięsem. Doskonałe dla wielbicieli odważnych, ale harmonijnych połączeń smaków. Wyróżniają się smakiem, ale i prezentują się wyjątkowo apetycznie. Wbrew pozorom, ich przygotowanie nie jest trudne, a rezultat zaskoczy najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na naleśniki ze szpinakiem to ciekawa propozycja na obiad, kolację, ale też na imprezę w domu. Z pewnością będzie to smaczna alternatywa dla klasycznych naleśników.

Składniki:

  • Mleko – 1 litr
  • Mąka – 2, 3 szklanki
  • Jajo
  • Szczypta soli
  • farsz:
  • Kawałek słoniny wędzonej
  • Szpinak ok. kilograma
  • Cebula 1 szt
  • Mięso mielone ok. 0.5 kg
  • Czosnek 3 ząbki
  • Śmietanka 12 ok. 100 ml
  • Sól, pieprz, gałka
  • Masło
  • Trochę mąki

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i mięsem – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy mleko dodajemy jajko i szczyptę soli. Dodajemy mąkę i miksujemy. Konsystencja powinna być podobna do śmietanki więc dodajemy „na oko” mąki gdy jest za rzadkie lub wody gdy jest za gęste. Rozgrzewamy mocno patelnie i smarujemy kawałkiem słoniny wędzonej wylewamy małą porcję ciasta naleśnikowego, smażymy krótko z obu stron. Po każdym naleśniku patelnię przesmarowujemy słoninką. Ta porcja wystarcza na ok. 20 -30 naleśników w zależności od grubości.
  2. Farsz: Na maśle podsmażamy dobrze wypłukany i pokrojony szpinak do momentu, aż woda nieco odparuje, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, smażymy jeszcze chwilkę. Zalewamy śmietanką- doprowadzamy do wrzenia podsypujemy mąką aby lekko zagęścić, dokładnie mieszamy.
  3. Mięso w oddzielnym garnku podsmażmy z cebulą i przyprawami do momentu, aż będzie miękkie.
  4. Mięso mieszamy ze szpinakiem i mamy gotowy farsz.

Naleśniki ze szpinakiem i mięsem – dodatkowe informacje

Przy smażeniu naleśników zawsze używam metody smarowania patelni kawałkiem słoninki, wtedy naleśniki wogóle się nie przyklejają i nie są tłuste…


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Następny przepis: Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode