Naleśniki ze szpinakiem i mięsem
Zapraszamy do odkrycia przepisu na niespotykane połączenie tradycyjnego dania jakim są naleśniki z soczystym szpinakiem i aromatycznym mięsem. Doskonałe dla wielbicieli odważnych, ale harmonijnych połączeń smaków. Wyróżniają się smakiem, ale i prezentują się wyjątkowo apetycznie. Wbrew pozorom, ich przygotowanie nie jest trudne, a rezultat zaskoczy najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na naleśniki ze szpinakiem to ciekawa propozycja na obiad, kolację, ale też na imprezę w domu. Z pewnością będzie to smaczna alternatywa dla klasycznych naleśników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Mleko – 1 litr
- Mąka – 2, 3 szklanki
- Jajo
- Szczypta soli
- farsz:
- Kawałek słoniny wędzonej
- Szpinak ok. kilograma
- Cebula 1 szt
- Mięso mielone ok. 0.5 kg
- Czosnek 3 ząbki
- Śmietanka 12 ok. 100 ml
- Sól, pieprz, gałka
- Masło
- Trochę mąki
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i mięsem – jak zrobić?
- Do garnka wlewamy mleko dodajemy jajko i szczyptę soli. Dodajemy mąkę i miksujemy. Konsystencja powinna być podobna do śmietanki więc dodajemy „na oko” mąki gdy jest za rzadkie lub wody gdy jest za gęste. Rozgrzewamy mocno patelnie i smarujemy kawałkiem słoniny wędzonej wylewamy małą porcję ciasta naleśnikowego, smażymy krótko z obu stron. Po każdym naleśniku patelnię przesmarowujemy słoninką. Ta porcja wystarcza na ok. 20 -30 naleśników w zależności od grubości.
- Farsz: Na maśle podsmażamy dobrze wypłukany i pokrojony szpinak do momentu, aż woda nieco odparuje, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, smażymy jeszcze chwilkę. Zalewamy śmietanką- doprowadzamy do wrzenia podsypujemy mąką aby lekko zagęścić, dokładnie mieszamy.
- Mięso w oddzielnym garnku podsmażmy z cebulą i przyprawami do momentu, aż będzie miękkie.
- Mięso mieszamy ze szpinakiem i mamy gotowy farsz.
Naleśniki ze szpinakiem i mięsem – dodatkowe informacje
Przy smażeniu naleśników zawsze używam metody smarowania patelni kawałkiem słoninki, wtedy naleśniki wogóle się nie przyklejają i nie są tłuste…
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Następny przepis: Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym