Naleśniki z proszkiem budyniowym
Naleśniki są uniwersalnym daniem, które można podawać na wiele sposobów – na słono i na słodko. A co powiecie na połączenie smaku tradycyjnych naleśników z delikatnością i kremową konsystencją budyniu? Prezentowany przepis to ciekawa odmiana klasycznych naleśników – Naleśniki z proszkiem budyniowym. Ta wytrawna propozycja to doskonały pomysł na dwudaniowy obiad. Ciekawe połączenie ciasta naleśnikowego z proszkiem budyniowym to sprawdzony przepis na niebanalny posiłek. Wypróbuj tę niespotykaną wersję i ciesz się nowymi smakami na swoim talerzu. Te naleśniki z pewnością przykuwają uwagę swoją oryginalnością i przyciągają niepowtarzalnym smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- około 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 opakowania budyniu (proszek)
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Naleśniki z proszkiem budyniowym – jak zrobić?
- Jajka należy ubić i wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Następnie wsypać mąkę z cukrem i proszek budyniowy. Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (placki nie będą przywierały do patelni). (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placzek smażyć z obu stron do zrumienienia się.
(*) Proszę zwrócić uwagę na to, że naleśniki można smażyć na patelni bez tłuszczu lub z minimalną ilością oleju. Zależy to od preferencji smakowych.
Naleśniki z proszkiem budyniowym – dodatkowe informacje
(*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Poza tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy z przyklejaniem się naleśników – możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z nadzieniem serowo - budyniowym
Następny przepis: Naleśniki z ryżem