Naleśniki z nadzieniem serowo – budyniowym
Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne naleśniki z nadzieniem serowo-budyniowym. To propozycja idealna zarówno na słodki obiad, jak i na deser, który bez wątpienia przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sekretem przepisu jest delikatnie słodkie nadzienie serowe do naleśników, przygotowane na bazie serka twarogowego. Masa serowa do naleśników wzbogacona jest o aksamitny budyń, który nadaje jej niezwykle kremowej konsystencji. Dzięki temu, każdy kęs sprawia, że farsz serowy do naleśników rozpływa się w ustach, a sama potrawa staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
admin
Składniki:
- Ciasto nalesnikowe:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru pudru
- tłuszcz do smażenia
- Nadzienie:
- 25 – 30 dag sera białego
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru kryształu
- cukier puder (do smaku)
Naleśniki z nadzieniem serowo – budyniowym – jak zrobić?
-
1.
Wszystkie składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 20 minut żeby odpoczęło. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Wlać porcję ciasta (u mnie mała chochelka), rozprowadzić na całej powierzchni patelni i smażyć z obu stron. -
2.
Szklankę mleka gotujemy z cukrem kryształem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Wlewamy na gotujące mleko energicznie mieszamy żeby się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia.
-
3.
Ser ucieramy na gładką masę (u mnie mikserem), porcjami dodajemy wystudzony budyń. Ucieramy. Dodajemy do smaku cukier puder (ilość wg uznania).
-
4.
Na każdy naleśnik dajemy porcję nadzienia i zawijamy w rulony. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
Naleśniki z nadzieniem serowo – budyniowym można jeść na zimno jak i na ciepło, usmażone na maśle.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z musem jabłkowym
Następny przepis: Naleśniki z proszkiem budyniowym