Naleśniki z nadzieniem serowo - budyniowym

Naleśniki z nadzieniem serowo – budyniowym

Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne naleśniki z nadzieniem serowo-budyniowym. To propozycja idealna zarówno na słodki obiad, jak i na deser, który bez wątpienia przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sekretem przepisu jest delikatnie słodkie nadzienie serowe do naleśników, przygotowane na bazie serka twarogowego. Masa serowa do naleśników wzbogacona jest o aksamitny budyń, który nadaje jej niezwykle kremowej konsystencji. Dzięki temu, każdy kęs sprawia, że farsz serowy do naleśników rozpływa się w ustach, a sama potrawa staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto nalesnikowe:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • tłuszcz do smażenia
  • Nadzienie:
  • 25 – 30 dag sera białego
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • cukier puder (do smaku)

Naleśniki z nadzieniem serowo – budyniowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Wszystkie składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 20 minut żeby odpoczęło. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Wlać porcję ciasta (u mnie mała chochelka), rozprowadzić na całej powierzchni patelni i smażyć z obu stron.

  2. 2.

    Szklankę mleka gotujemy z cukrem kryształem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Wlewamy na gotujące mleko energicznie mieszamy żeby się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia.

  3. 3.

    Ser ucieramy na gładką masę (u mnie mikserem), porcjami dodajemy wystudzony budyń. Ucieramy. Dodajemy do smaku cukier puder (ilość wg uznania).

  4. 4.

    Na każdy naleśnik dajemy porcję nadzienia i zawijamy w rulony. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Naleśniki z nadzieniem serowo – budyniowym można jeść na zimno jak i na ciepło, usmażone na maśle.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z musem jabłkowym
Następny przepis: Naleśniki z proszkiem budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode