Naleśniki z nadzeniem wiśniowym ze świeżych wiśni

Naleśniki z nadzeniem wiśniowym ze świeżych wiśni

Naleśniki z nadzieniem wiśniowym ze świeżych wiśni to przepis, który pozwoli przenieść się swoim smakom w letnią scenerię. Te aromatyczne naleśniki pełnią rolę idealnego, słodkiego śniadania czy deseru do popołudniowej kawy. Aromatyczne, słodko-kwaśne wiśnie stanowią doskonały akcent smakowy, który łączy się z delikatnością naleśników. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają klasyczne, polskie smaki. Spróbujesz raz, a pokochasz na zawsze. Naleśniki z wiśniami przygotujesz z łatwo dostępnych składników, zatem możesz je upiec, kiedy tylko najdzie Cię na coś pysznego.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka świeżej drobno posiekanej mięty
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • Nadzienie:
  • 50 dag świeżych wiśni wydrylowanych z pestek
  • 300 ml soku z wiśni
  • 3-4 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • oraz do dekoracji świeże wiśnie

Naleśniki z nadzeniem wiśniowym ze świeżych wiśni – jak zrobić?

  1. Wisnie wydrylować i wrzucic go garnka. Dodać sok , cukier przyprawy i chwile gotowac na małym ogniu.Nastepnie dodac mąkę kukurydzianą, dalej gotowac od czasu do czasu mieszając do momentu aż masa zgestnieje.
  2. Ciasto nalesnikowe: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, cukru i posiekaną miętę. Połącyć z żółtkami i mlekiem i ubijac mikserem.
  3. Białka ubic na sztywno i delikatnie połaczyc z masa naleśnikową.
  4. Na pateni rozgrzać pół łyżeczki oleju. Wlewać porcję ciasta naleśnikowego i kazdy kolejno smazyc na rumiano z obu stron.
  5. Na każdy naleśnik nałozyć porcję farszu z wiśni, zwijać w rożki. ozdobić keksem nadzenia wisniowego i i swieza wisienką.
  6. Mozna takze posypac, posiekana mietą, cukrem pudrem ale niekoniecznie.

Sposób przygotowania:

Smacznego:)

Naleśniki z nadzeniem wiśniowym ze świeżych wiśni – dodatkowe informacje

– Dodanie piany ubitej z białek na koniec do ciasta nalesnikowego sprawia, że ciasto staje się pulchne i lekkie.

– Z podanych składników można przygotować 8 sporych naleśników.

– Naleśniki można delikatnie polać sokiem wiśniowym lub innym tuz przed podaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową
Następny przepis: Naleśniki z twarogiem, cebulą i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode