Naleśniki z cukrem
„Naleśniki z cukrem” stanowią deser uniwersalny, którego kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. To prosty i szybko przygotowywany smakołyk, w sam raz na słodką przekąskę w ciągu dnia, a także jako dodatek do kawy czy herbaty. Idealny nie tylko na deser, ale także na śniadanie czy kolację. Kiedy mamy ochotę na coś niezbyt wymagającego, ale pysznego, te naleśniki stanowią doskonały wybór. Uwielbiane w wielu krajach na całym świecie, są prawdziwą klasyką. Przepis jest prosty, a składniki potrzebne do wykonania tych słodkości to prawdziwe podstawy, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
Naleśniki z cukrem – jak zrobić?
- Wszystkie składniki mieszam, tak by nie było grudek. Jeśli ciasto wyszło za gęste dodaję trochę mleka. Smażę bardzo cienkie naleśniki (akurat takie lubię najbardziej).
Naleśniki z cukrem – dodatkowe informacje
Robie ciasto rzadsze niż typowo naleśnikowe, no i robię je z cukrem 🙂
Jeśli lubicie bardziej słodkie, to dodajcie więcej cukru:)
Z proporcji podanej powyżej wyszło mi 10 naleśników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z brokułami i fetą
Następny przepis: Naleśniki z czekoladą i bananami