Naleśniki z bitą śmietaną i owocami

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami to klasyczny deser, który nigdy nie wychodzi z mody. Właśnie dla niego przygotowaliśmy ten przepis. Idealne, delikatne naleśniki, uzupełnione puszystą bitą śmietaną i soczystymi owocami to połączenie, które zapewni wyjątkowy smak. Każdy kęs jest mieszanką słodkości, kremowości i naturalnej słodyczy owoców, które są idealnym kontrastem dla wytrawnego ciasta. Ta wersja jest wyrazista, lekka i bardzo satysfakcjonująca. To idealny przepis na słodki, leniwy weekendowy brunch czy popołudniową przekąskę. Bez względu na to, czy wybierasz maliny, truskawki, czy inne owoce sezonowe, ten przepis na naleśniki zawsze będzie doskonały.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody zimnej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatki
  • 300 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 łyżka cukru brązowego i szczypta soli do ubicia śmietany
  • Owoce: ja dałam kiwi,truskawki,borówki ,brzoskwinie
  • Olej rzepakowy do smażenia

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami – jak zrobić?

  1. Składniki naleśników dokładnie łącze za pomocą miksera.
  2. Patelnię rozgrzewam, za pomocą pędzla silikonowego smaruję nią odrobiną oleju rzepakowego.
  3. Za pomocą chochli kuchennej nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię.
  4. Smażę na rumiano z obu stron. Naleśniki studze.
  5. Międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę z odrobiną soli i cukru.
  6. Owoce myję i kroję w plastry czy kostkę według uznania.
  7. Schłodzone naleśniki smaruję śmietaną, kładę owoce i zawijam.

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami – dodatkowe informacje

Do naleśników można użyć również powideł, sera białego czy jogurtu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z białym serem i cynamonem
Następny przepis: Naleśniki z brokułami i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode