Naleśniki śniadaniowe

Naleśniki śniadaniowe

Naleśniki śniadaniowe to doskonały pomysł na smakowity początek dnia. Ich proste składniki i łatwość przygotowania sprawiają, że są one idealnym wyborem na leniwe poranki. Delikatne i puszyste, z najróżniejszymi nadzieniami – owocowe, czekoladowe, czy serowe – kuszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Niezależnie od pory roku, te aromatyczne naleśniki mogą stać się ulubionym daniem rodzinnego stołu. A dzięki temu przepisowi każdego ranka można zaserwować odrobinę słodkości, do której trudno będzie się oprzeć. Już teraz zaplanuj swoje jutrzejsze śniadanie z naszym przepisem na pyszne naleśniki.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 4 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 3-4 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju

Naleśniki śniadaniowe – jak zrobić?

  1. Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem aż się napowietrzą i podwoją objętość. Dolewamy mleko, stopniowo wsypujemy mąkę (w zależności od typu mąki może być potrzeba mniej lub ciut więcej), mieszamy delikatnie do połączenia, następnie ponownie miksujemy (jeśli od razu włączymy mikser mąka nam się rozpyli po kuchni:)). Na koniec dodajemy do ciasta 2 łyżki oleju – dzięki temu nie trzeba natłuszczać patelni, a naleśniki będą miękkie, lekko wilgotne i puszyste.
  2. Patelnię teflonową rozgrzewamy, za pomocą nabierki nalewamy porcję ciasta i obracając patelnią rozlewamy je po całym dnie. Gdy wierzch się zetnie obracamy na druga stronę, dosmażamy na złoty kolor i odkładamy na talerz.
  3. Naleśniki smażymy na średnim ogniu – żeby się nie spaliły, a jednocześnie dopiekły w środku. Ilość naleśników zależy od ich grubości – mi wyszło 20 sztuk nie za cienkich, ale i nie za grubych.

Naleśniki śniadaniowe – dodatkowe informacje

Patelnia musi być dość dobrze rozgrzana.

Można – ale nie trzeba – natłuścić patelnię przed pierwszym smażeniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki razowe z kaszą gryczaną
Następny przepis: Naleśniki szpinakowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode