Naleśniki indyjskie
Chcesz podjąć próbę przygotowania czegoś nowego i egzotycznego? Wypróbuj nasz przepis na naleśniki indyjskie. To danie, które doskonale sprawdzi się na śniadanie, ale również jako przekąska w ciągu dnia. Naleśniki te różnią się od tradycyjnych naleśników przede wszystkim składnikami i przyprawami. Są aromatyczne, korzenne i pełne indyjskiego smaku. Te naleśniki to świetnie wprowadzenie do kuchni indyjskiej dla tych, którzy jeszcze z nią nie mieli do czynienia. W jednym cieście skrywają całe bogactwo smaków Orientu. Czy jesteś gotowy na to kulinarne doświadczenie?
admin
Składniki:
- Farsz:
- ok 500 g marchewki, obranej pokrojonej w słupki, ugotowanej al dente
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- Ciasto na naleśniki:
- 1 mała zielona papryczka chilli, bardzo drobno skrojona
- 2 łyżeczki nasionek kuminu, roztartych w moździeżu
- 2 cm świeżego tartego imbiru
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- Te wszystkie przyprawy podsmażamy chwilę na suchej, rozgrzanej patelni, aby wydobyć ich aromat i smak.
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 1/2 szklanki mleka
Naleśniki indyjskie – jak zrobić?
- Sposób wykonania:
- Farsz:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę i przyprawy. Smażymy kilka minut.
Farsz układamy na usmażonych naleśnikach i zawijamy w rulon.
- Naleśniki:
Mieszamy mąki i w kilku turach dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto na naleśniki. Dodajemy podsmażone wcześniej przyprawy i odstawiamy na 10 minut.
Smażymy jak normalne naleśniki.
- Farsz:
Naleśniki indyjskie – dodatkowe informacje
Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy, zastąp ją mąką pszenną.