Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe

Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe

Pozwól, że wprowadzę Cię do tajników tworzenia idealnych naleśników. Oto przepis na cieniutkie, elastyczne naleśniki, które są doskonałe zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Doskonale sprawdzą się także jako bazę do krokietów. Niesamowicie mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach – ciężko im się oprzeć. Dzięki pewnym tajnikom, nauczysz się, jak usmażyć idealne, cienkie naleśniki. Przepis jest prosty i pozwoli Ci opanować sztukę przyrządzania tych przysmaków do perfekcji. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem „wielkiego żarcia”, czy zwolennikiem lekkich przekąsek, te naleśniki na pewno przypadną Ci do gustu.

Składniki:

  • mleko – 1 szklanka
  • woda mocno gazowana – 1 i 1/3 szklanki
  • mąka pszenna – 1 i 1/2 szklanki (około 350 g)
  • szczypta soli
  • jajka – 2
  • olej – 15 ml do ciasta plus do smażenia

Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie:

    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dodać składniki płynne i jajka, całość zmiksować na gładko. Ciasto odstawić na 15-20 minut, ponownie wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być na tyle odpowiednia, aby swobodnie rozprowadzić je. W razie potrzeby dolać odrobinę gazowanej wody.

    Mocno rozgrzaną patelnię posmarować odrobiną oleju. Następnie 2/3 chochli wylać na patelnię jednocześnie obracając ją okrężnymi ruchami, aby ciasto dobrze rozprowadzić. Smażyć na wysokiej mocy palnika przez chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów patelni i zacznie się rumienić. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, wówczas dłużej pozostaną ciepłe.

Porady – dodatkowe informacje

Cienkie i elastyczne naleśniki to idealne ciasto na obiad na słodko, które zadowoli nie tylko małego łasucha. Dzięki dodatkowi oliwy w cieście, naleśniki są bardzo miękkie i elastyczne, co sprawia, że podczas zwijania nie pękają i można je swobodnie faszerować. Aby uzyskać taką konsystencję, warto przesianie mąki, aby ciasto było lekkie i bez grudek. Woda wysoko gazowana zastępuje proszek do pieczenia, a oliwa nadaje im elastyczność i wytrzymałość. Ważne jest również smażenie na mocno rozgrzanej patelni. Oto uniwersalny przepis, który pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych nadzień śniadaniowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kolorowe naleśniki
Następny przepis: Naleśniki biszkoptowe z serkiem Mascarpone i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode