Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe
Składniki:
- mleko – 1 szklanka
- woda mocno gazowana – 1 i 1/3 szklanki
- mąka pszenna – 1 i 1/2 szklanki (około 350 g)
- szczypta soli
- jajka – 2
- olej – 15 ml do ciasta plus do smażenia
Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dodać składniki płynne i jajka, całość zmiksować na gładko. Ciasto odstawić na 15-20 minut, ponownie wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być na tyle odpowiednia, aby swobodnie rozprowadzić je. W razie potrzeby dolać odrobinę gazowanej wody.
Mocno rozgrzaną patelnię posmarować odrobiną oleju. Następnie 2/3 chochli wylać na patelnię jednocześnie obracając ją okrężnymi ruchami, aby ciasto dobrze rozprowadzić. Smażyć na wysokiej mocy palnika przez chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów patelni i zacznie się rumienić. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, wówczas dłużej pozostaną ciepłe.
Porady – dodatkowe informacje
Cienkie i elastyczne naleśniki to idealne ciasto na obiad na słodko, które zadowoli nie tylko małego łasucha. Dzięki dodatkowi oliwy w cieście, naleśniki są bardzo miękkie i elastyczne, co sprawia, że podczas zwijania nie pękają i można je swobodnie faszerować. Aby uzyskać taką konsystencję, warto przesianie mąki, aby ciasto było lekkie i bez grudek. Woda wysoko gazowana zastępuje proszek do pieczenia, a oliwa nadaje im elastyczność i wytrzymałość. Ważne jest również smażenie na mocno rozgrzanej patelni. Oto uniwersalny przepis, który pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych nadzień śniadaniowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kolorowe naleśniki
Następny przepis: Naleśniki biszkoptowe z serkiem Mascarpone i truskawkami