Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania
Czy zawsze marzyłeś o zrobieniu własnego chleba, ale brakuje Ci czasu lub siły do długotrwałego wyrabiania ciasta? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Przedstawiam przepis na najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania, który jest zarówno łatwy do sporządzenia, jak i niesamowicie smaczny. Ten domowy wypiek jest idealną alternatywą dla sklepowych pieczyw, które często są pełne konserwantów i dodatków. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni, ten przepis na chleb bez zagniatania z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 chleb pieczony w formie o wymiarach 10 x 24 cm
- 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam dla smaku)
Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania – jak zrobić?
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
- Następnie ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec (**) około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania – dodatkowe informacje
(*) Chlebek można urozmaicić dodatkiem ulubionych ziaren. Można na przykład posypać go pestkami słonecznika, co jest szczególnie lubiane przez moją córkę.
(**) Ja korzystam z piekarnika gazowego, który grzeje jedynie od dołu. Jeśli więc, podobnie jak ja, masz problem z przyrumienieniem się wierzchu skórki chleba, warto pod koniec pieczenia posmarować ją rozbełtanym żółtkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najprostsze muffinki - przepis bazowy
Następny przepis: Najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką