Najprostsze spaghetti carbonara
Spaghetti Carbonara to klasyka włoskiej kuchni, uwielbiana za swoją prostotę i wykwintny smak. Przepis na najprostsze spaghetti carbonara, który prezentujemy poniżej, jest dowodem na to, że skomponowanie smacznego dania nie musi oznaczać poświęcenia wielu godzin w kuchni. Składniki, które będą potrzebne, to przede wszystkim dobrze ugotowane spaghetti, świeże jajka, boczek, czosnek, oliwa z oliwek, ser Parmezan, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. To przepis na obiad, który zawsze cieszy każdego miłośnika włoskiej kuchni. Tak proste, a efektowne spaghetti carbonara, będzie idealnym wyborem na pomysłowy i szybki obiad.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 150 g boczku (użyłam boczku parzonego)
- 2 jajka
- 100 g sera grana padano (może być również parmezan)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- makaron spaghetti na 2 dorosłe osoby
- sól
Najprostsze spaghetti carbonara – jak zrobić?
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić makaron i ugotować go albo aldente albo na miękko (zależy jak lubimy).
- Boczek pokroić w kostkę średniej wielkości. Na patelni (raczej głębszej) rozgrzać oliwę i wrzucić boczek. Smażyć go tak długo, aż będzie rumiany.
- W międzyczasie jajka umyć i sparzyć, a następnie roztrzepać w szklanej misce i dodać do nich cały ser. Wymieszać, aby dobrze się połączyły ze sobą.
- Gdy makaron się ugotuje, przełożyć go szybko na patelnię z boczkiem i wymieszać, aby boczek dobrze połączył się z makaronem. Smażyć razem jeszcze około 1 minuty i przełożyć całość do misy z jajkami i serem.
- Szybko (żeby nie zrobiła się jajecznica), ale dokładnie wymieszać składniki. Spaghetti gotowe, można podawać. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Zaletą przepisu Najprostsze spaghetti carbonara jest to,że czas przygotowania wynosi tyle ile gotuje się makaron więc po ciężkim i długim dniu nie trzeba długo stać przy garach a można zjeść coś pysznego i sycącego bez zbytniego obciążania budżetu. Przepis Najprostsze spaghetti carbonara dwa dni temu widziałam na kanale kuchnia plus i postanowiłam go wypróbować, ponieważ nigdy dotąd nie robiłam carbonary.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką
Następny przepis: Najprostszy Deser Warstwowy W Pucharkach