Najlepszy bigos swiata :)
Gotowanie domowego bigosu to prawdziwe kulinarne wyzwanie, które proponujemy Ci podjąć. Nasz przepis na najlepszy bigos świata to połączenie tradycji, rodzinnych przepisów i odrobiny kulinarnego szaleństwa. To taka pyszna mieszanka, której nie da się zastąpić. Składniki są proste, a efekt bardzo smaczny. Bigos to danie idealne na zimowe dni, ale także jako część rodzinnego obiadu lub kolacji. Zawiera wiele zdrowych składników i daje satysfakcję z gotowania. Jeżeli szukasz dobrego bigosu, jesteś we właściwym miejscu. Przygotuj się na kulinarną przygodę i przekonaj się sam, jak smaczny może być bigos!
Piotr Zieliński
Składniki:
- na 8-10 porcji:
- 1 kilogram kwaszonej kapusty, odcisnietej, przesiekanej
- 2 kilogramy kapusty białej, poszatkowanej drobno
- 3 cebule, posiekane
- 400 g karkówki
- 200-300 g kiełbasy jałowcowej
- 400 g surowego boczku
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 50-75 g koncentratu pomidorowego
- 200 g suszonych śliwek – namoczone w ciepłej wodzie
- 1 garść suszonych prawdziwków – namoczone w ciepłej wodzie
- 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4-5 jagód jałowca – rozgniecionych ostrzem noża
- sol, pieprz, ocet winny, cukier do smaku
- 2 ząbki czosnku, przecisniete
Najlepszy bigos świata – jak zrobić?
- 1) Przygotuj składniki: karkówkę, kiełbasę i boczek, oraz marynuj je w soli, pieprzu, papryce i granulowanym czosnku. Następnie obsmaż na złoto na odrobinie oleju w głębokim garnku. Wyciągnij i odstaw na bok.
- 2) Podsmaż cebulę na złoto, a następnie dodaj świeży czosnek, jałowiec, liść laurowy i ziele angielskie. Wrzuć z powrotem mięso, dodaj kapustę kiszoną i białą, namoczone śliwki wraz z płynem oraz namoczone grzyby wraz z płynem. Dopraw odrobiną soli, pieprzu, cukru oraz octu winnego.
- 3) Dus bigos od 3 do 4 godzin na małym ogniu, często mieszając i sprawdzając czy nie trzeba dolać odrobinę wody. Kapusta puści sporo soku, ale uważaj, aby bigos się nie przypalił. Kapusta będzie miękka i ciemnieć. Na ostatnie 45 minut gotowania dodaj przecier pomidorowy i sprawdź ostateczne doprawienie. Bigos powinien mieć dobrą równowagę słodyczy, kwasowości, słoności i pikantności, więc możliwe, że na koniec trzeba dodać troszkę octu, cukru czy soli.
- 4) Najlepszy bigos będzie na drugi czy trzeci dzień – mięso rozpływa się w ustach. Gwarantuję, że ten bigos was zachwyci. Nie ma mowy o wodnistym, mdłym bigosie w tym przypadku – ma naprawdę intensywny smak i świetnie się mrozi! Smacznego!
*Dodatkowe słowa kluczowe: dobry bigos
xxxx – dodatkowe informacje
Gotuj dobry bigos dlugo na malym ogniu – prawdziwy bigos dusi sie 3-4 godziny, by smak mogl sie wydobyc, przegryzc a mieso bylo miekkie jak maslo. Sprawdzaj doprawienie oraz czy bigos ma wystarczajaca ilosc wilgoci na dnie:) Powodzenia!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babciny królik
Następny przepis: Najlepszy jabłecznik na babkowym cieście