Najlepsze kotlety mielone z indyka
Zastanawiasz się jak zrobić mielone z indyka, które będą równocześnie aromatyczne, soczyste i pełne smaku? Szukasz zdrowszej, ale równie smacznej alternatywy dla tradycyjnych kotletów mielonych? Ten przepis na najlepsze kotlety mielone z indyka to idealna odpowiedź na twoje kulinarne poszukiwania. Wyselekcjonowane składniki gwarantują idealne połączenie smaków – niewielka ilość dodatków sprawia, że delikatny smak indyka jest wyeksponowany. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka z udźca
- 1/2 szklanki czystej wody gazowanej
- łyżeczka mielonego pieprzu
- niepełna łyżeczka soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- olej do smażenia
Najlepsze kotlety mielone z indyka – jak zrobić?
- Do miski przekładamy mięso, dodajemy wodę, jajko, sól, pieprz, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięsną masę wyrabiamy 10 minut a następnie odstawiamy aż wchłonie wodę na godzinę. Po tym czasie formujemy zgrabne kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej.
- Na patelnię nalewamy olej na rozgrzany tłuszcz przekładamy sznycelki i smażymy na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
Sposób przygotowania: jak zrobić mielone z indyka.
Najlepsze kotlety mielone z indyka – dodatkowe informacje
Takie kotleciki smażymy na małym ogniu, aby nie spaliły się z zewnątrz, a w środku nie były surowe. Podajemy je z ziemniaczkami i mizerią lub ogórkiem kiszonym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najlepsze rurki z kremem pod slońcem!!
Następny przepis: Babciny królik