Nadziewka

Nadziewka

Przedstawiamy przepis zatytułowany „Nadziewka”, który jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Starannie dobrana mieszanka składników, wśród których głównym bohaterem jest kurczak, sprawia, że nadziewka zaskakuje swym wyrazistym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. To doskonałe urozmaicenie tradycyjnych dań i sprawdzony sposób, by zaskoczyć swoich gości ciekawym połączeniem smaków. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie elegancka – nadziewka z kurczaka doskonale sprawdzi się na eleganckiej kolacji, ale także na codziennym obiedzie. To rzeczywiście uniwersalne danie, które pokochają wszystkie osoby, dla których ważne jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe jedzenie.

Składniki:

  • Skóry z kury – najlepiej jeśli mamy ściągniętą skórę z całego kurczaka.
  • FARSZ Z BUŁKI: 8 małych bułek, 2 cebule, pół pęczku małego koperku, pół pęczku małej zielonej pietruszki, 1 filet z kurczaka, 1 jajko, 5-6 pieczarek, sól, pieprz, jakaś przyprawa typu „ziarenko smaku”.
  • FARSZ Z MĄKI: około 400-500g mąki, 3 cebule (średnie), 1 filet lub boczek świeży, pół pęczku małego koperku, pół pęczku małej zielonej pietruszki, 5-6 pieczarek, sól, pieprz, przyprawa typu „ziarenko”.

Nadziewka z kurczaka – jak zrobić?

  1. Najpierw zszywamy skórę musimy zszyć wszystkie powstałe dziury i zostawić tylko jedną na napełnianie farszem. Pierś kroimy w małe kosteczki. Farsz z bułki, najpierw musimy namoczyć bułki w wodzie, potem jeden i drugi farsz robimy tak samo, wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą.
  2. Farsz z mąki jest bardziej suchy i zbity, ale bardzo dobry. Z mąki nadziewka jest bardziej „luźna”. Ja uwielbiam tą i tą 🙂
  3. Nadziane skóry (zszyte również po napełnieniu) wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy trochę oliwy i pieczemy w 180 st. C z farszem z bułki około 1 godzinę, a z mąką około 1,5 godziny. Farsz z mąki musimy piec trochę dłużej.
  4. Podczas pieczenia można nadziewkę przewracać, aby zrumieniła się z dwóch stron. Pod koniec można posypać też czerwoną papryką.

SMacznego 🙂

Nadziewka – dodatkowe informacje

Możemy użyć skór np. tylko z szyjki, udek tylko, że wtedy jest dużo zabawy z zszywaniem i mamy małe nadziewki, najlepiej ściągnąć całą skórę. W moim przepisie jest farsz z mąki w jednej dużej skórze i farsz z bułki w drugiej dużej skórze. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego albo jeść samą lub z surówką. Smakuje dobrze na ciepło i zimno, ja jednak jestem zwolennikiem ciepłej 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nadziewane papryki zapiekane w rękawie z młodymi ziemniakami
Następny przepis: Nadziewany makaron w kremowym sosie serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode