Nadziewany makaron w kremowym sosie serowym
Zanurz się w bogactwo smaku, wybierając nasz przepis na nadziewany makaron w kremowym sosie serowym. To połączenie miękkiego, doskonale ugotowanego makaronu Garofalo, nadzienia z wyśmienitych składników oraz aksamitnego, kremowego sosu serowego, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Doskonała na obiad z rodziną lub romantyczną kolację we dwoje, ta wykwintna potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jego uniwersalność pozwoli Ci na dowolną modyfikację składników nadzienia, dzięki czemu zawsze będziesz mógł dostosować przepis do swoich preferencji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Podstawowe składniki z zestawu B:
- 300 g makaronu: szerokich, krótkich rurek (Garofalo-Calamarata 20-2)
- 250 g ricotty
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- Dodatkowy składnik podstawowy:
- 100 g szynki serrano (hiszpańska, surowa, podsuszana szynka)
- Składniki robocze:
- 1 garść świeżej pietruszki
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- Do dekoracji:
- listki pietruszki i bazylii
- plasterki cytryny
Nadziewany makaron w kremowym sosie serowym – jak zrobić?
- Przygotuj masę z ricotty, którą będą nadziewane rurki makaronu. Do ricotty dodaj posiekaną pietruszkę i bazylię, dosmacz solą i pieprzem, wymieszaj. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź, ale trzymaj w cieple.
- Każdy plaster szynki przekrój wzdłuż na dwie części. Makaron nadziej serkiem ricotta, ja zrobiłam to łyżeczką. Takie rurki owijaj szynką.
-
3.
Przygotuj kąpiel wodną. Do szklanej miski daj jajko i żółtko, rozbełtaj lekko, dodaj sok z cytryny i śmietankę. Miskę postaw na garnek z gotującą się wodą. Wody tylko tyle by nie dotykała miski. Trzepaczką mieszaj intensywnie aż krem zacznie lekko gęstnieć, tak ok. 3-4 minut. Do takiego dodaj pokruszony ser z niebieską pleśnią, mieszaj aż ser się rozpuści, potem dodaj parmezan. Krem będzie gęsty i słony, polecam doprawić go już tylko pieprzem. - Na każdy talerz (będą z tego ok. 3 porcje) rozsmaruj 2-3 łyżki kremu, na krem układaj rurki i od razu podawaj. Całość można udekorować listkami pietruszki i bazylii oraz plasterkami cytryny.
Słowa kluczowe: garofalo makaron
Porady – dodatkowe informacje
Danie „Nadziewany makaron w kremowym sosie serowym” będzie smakowało na ciepło jako propozycja obiadowa, ale też świetnie się sprawdzi w formie zimnej przystawki. Jeżeli nie masz możliwości kupienia garofalo makaronu, możesz użyć cannelloni, tylko po ugotowaniu należy je pociąć na krótkie rurki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nadziewka
Następny przepis: Nadziewany filet z indyka w panierce