Nadziewany makaron w kremowym sosie serowym

Nadziewany makaron w kremowym sosie serowym

Zanurz się w bogactwo smaku, wybierając nasz przepis na nadziewany makaron w kremowym sosie serowym. To połączenie miękkiego, doskonale ugotowanego makaronu Garofalo, nadzienia z wyśmienitych składników oraz aksamitnego, kremowego sosu serowego, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Doskonała na obiad z rodziną lub romantyczną kolację we dwoje, ta wykwintna potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jego uniwersalność pozwoli Ci na dowolną modyfikację składników nadzienia, dzięki czemu zawsze będziesz mógł dostosować przepis do swoich preferencji.

Składniki:

  • Podstawowe składniki z zestawu B:
  • 300 g makaronu: szerokich, krótkich rurek (Garofalo-Calamarata 20-2)
  • 250 g ricotty
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Dodatkowy składnik podstawowy:
  • 100 g szynki serrano (hiszpańska, surowa, podsuszana szynka)
  • Składniki robocze:
  • 1 garść świeżej pietruszki
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
  • Do dekoracji:
  • listki pietruszki i bazylii
  • plasterki cytryny

Nadziewany makaron w kremowym sosie serowym – jak zrobić?

  1. Przygotuj masę z ricotty, którą będą nadziewane rurki makaronu. Do ricotty dodaj posiekaną pietruszkę i bazylię, dosmacz solą i pieprzem, wymieszaj. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź, ale trzymaj w cieple.
  2. Każdy plaster szynki przekrój wzdłuż na dwie części. Makaron nadziej serkiem ricotta, ja zrobiłam to łyżeczką. Takie rurki owijaj szynką.
  3. 3.
    Przygotuj kąpiel wodną. Do szklanej miski daj jajko i żółtko, rozbełtaj lekko, dodaj sok z cytryny i śmietankę. Miskę postaw na garnek z gotującą się wodą. Wody tylko tyle by nie dotykała miski. Trzepaczką mieszaj intensywnie aż krem zacznie lekko gęstnieć, tak ok. 3-4 minut. Do takiego dodaj pokruszony ser z niebieską pleśnią, mieszaj aż ser się rozpuści, potem dodaj parmezan. Krem będzie gęsty i słony, polecam doprawić go już tylko pieprzem.
  4. Na każdy talerz (będą z tego ok. 3 porcje) rozsmaruj 2-3 łyżki kremu, na krem układaj rurki i od razu podawaj. Całość można udekorować listkami pietruszki i bazylii oraz plasterkami cytryny.

Słowa kluczowe: garofalo makaron

Porady – dodatkowe informacje

Danie „Nadziewany makaron w kremowym sosie serowym” będzie smakowało na ciepło jako propozycja obiadowa, ale też świetnie się sprawdzi w formie zimnej przystawki. Jeżeli nie masz możliwości kupienia garofalo makaronu, możesz użyć cannelloni, tylko po ugotowaniu należy je pociąć na krótkie rurki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nadziewka
Następny przepis: Nadziewany filet z indyka w panierce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode