Nadziewane papryki zapiekane w rękawie z młodymi ziemniakami
„Nadziewane papryki zapiekane w rękawie z młodymi ziemniakami” to niezwykle smaczne danie, którego kolorowa prezentacja podbije Wasze powodzenia. Pomysł na podanie pieczonych papryk na obiad z pewnością ucieszy każdego miłośnika oryginalnych i niebanalnych dań. Nadzienie w paprykach, pełne smaku i aromatu, a do tego idealnie skomponowane z młodymi ziemniakami, powoduje, że danie jest nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe i pełnowartościowe. Warto skosztować tego potrawy – to przepis, który przewartościuje Wasze podejście do warzyw i nada nowego charakteru codziennym posiłkom.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego doprawionego (pieprz, sól, czosnek, majeranek)
- 2 woreczki ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 6 kolorowych papryk
- 2 rękawy do pieczenia
- ziemniaki
- cebula
- masło
Nadziewane papryki zapiekane w rękawie z młodymi ziemniakami – jak zrobić?
- Za pomocą blendera zmiksuj mięso mielone, ryż i jajka. Dopraw do smaku.
- Papryki dokładnie umyj i osusz. Przeciągnij nożem w górnej części i usuń gniazda nasienne.
- Na rozgrzanej patelni włóż papryki przeciętą stroną w dół. Smaż około 2 minut, aby włókna się ścięły.
- Upieczone papryki napełnij wcześniej przygotowanym farszem mięsnym.
- Wkładając papryki do rękawa, uważaj, aby nie uszkodzić skórki. Następnie zawiń tworząc szczelne zamknięcie.
- Pod przygotowaną papryką umieść kapturki z ich górnych części.
- Zamknij rękaw dokładnie oraz zabezpiecz go za pomocą specjalnego klipsa.
- Włóż zapakowane papryki do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 20 minut.
- W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki na kawałki. Umieść je w innym rękawie do pieczenia, dodaj cebulę i masło, a następnie zamknij szczelnie.
- Umieść zapakowane ziemniaki w piekarniku pół godziny przed wyjęciem papryk. Wszystkie składniki będą się ładnie i równocześnie zmiękczały.
xxxx – dodatkowe informacje
Ilość farszu musimy stosować do wielkości papryk, które będziemy nadziewać. Ja polecam małe papryki. Odradzam faszerowanie zielonej papryki ponieważ jest bardzo gorzka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano - oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku.
Następny przepis: Nadziewka