Nadziewane papryki zapiekane w rękawie z młodymi ziemniakami

Nadziewane papryki zapiekane w rękawie z młodymi ziemniakami

„Nadziewane papryki zapiekane w rękawie z młodymi ziemniakami” to niezwykle smaczne danie, którego kolorowa prezentacja podbije Wasze powodzenia. Pomysł na podanie pieczonych papryk na obiad z pewnością ucieszy każdego miłośnika oryginalnych i niebanalnych dań. Nadzienie w paprykach, pełne smaku i aromatu, a do tego idealnie skomponowane z młodymi ziemniakami, powoduje, że danie jest nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe i pełnowartościowe. Warto skosztować tego potrawy – to przepis, który przewartościuje Wasze podejście do warzyw i nada nowego charakteru codziennym posiłkom.

Składniki:

  • Farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego doprawionego (pieprz, sól, czosnek, majeranek)
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 6 kolorowych papryk
  • 2 rękawy do pieczenia
  • ziemniaki
  • cebula
  • masło

Nadziewane papryki zapiekane w rękawie z młodymi ziemniakami – jak zrobić?

  1. Za pomocą blendera zmiksuj mięso mielone, ryż i jajka. Dopraw do smaku.
  2. Papryki dokładnie umyj i osusz. Przeciągnij nożem w górnej części i usuń gniazda nasienne.
  3. Na rozgrzanej patelni włóż papryki przeciętą stroną w dół. Smaż około 2 minut, aby włókna się ścięły.
  4. Upieczone papryki napełnij wcześniej przygotowanym farszem mięsnym.
  5. Wkładając papryki do rękawa, uważaj, aby nie uszkodzić skórki. Następnie zawiń tworząc szczelne zamknięcie.
  6. Pod przygotowaną papryką umieść kapturki z ich górnych części.
  7. Zamknij rękaw dokładnie oraz zabezpiecz go za pomocą specjalnego klipsa.
  8. Włóż zapakowane papryki do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 20 minut.
  9. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki na kawałki. Umieść je w innym rękawie do pieczenia, dodaj cebulę i masło, a następnie zamknij szczelnie.
  10. Umieść zapakowane ziemniaki w piekarniku pół godziny przed wyjęciem papryk. Wszystkie składniki będą się ładnie i równocześnie zmiękczały.

xxxx – dodatkowe informacje

Ilość farszu musimy stosować do wielkości papryk, które będziemy nadziewać. Ja polecam małe papryki. Odradzam faszerowanie zielonej papryki ponieważ jest bardzo gorzka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano - oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku.
Następny przepis: Nadziewka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode