Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano - oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku.

Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano – oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku.

Poznajcie przepis, który przeniesie Wasze zmysły do serca Polski – do kulinarnego królestwa oscypka i buraczków. Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano – oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku, to danie, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Delikatny, soczysty indyk, w połączeniu z kremowym oscypkiem, sycącymi ziemniakami i słodkawymi buraczkami stworzy niezapomnianą kompozycję smaków. Nie możemy zapomnieć o sufletówkach, które dodadzą daniu niepowtarzalnego charakteru. Ta propozycja zadowoli zarówno miłośników polskiej kuchni, jak i tych, którzy szukają nowych kulinar­nych doświadczeń.

Składniki:

  • Filet z indyka – 0,6kg
  • Cielęcina mielona – 0,08kg
  • Kurki – 0,08kg
  • Kiełbasa jałowcowa – 0,12kg
  • Pietruszka – 1 pęczek
  • Masło – 0,30kg
  • Miód spadziowy – 0,15kg
  • Szalotka – 0,15kg
  • Piwo ciemne – 150ml
  • Ocet balsamiczny – 20ml
  • Rozmaryn (świeży) – 4 gałązki
  • Ziemniaki – 0,4kg
  • Oscypek – 0,3kg
  • Bułka tarta – 0,06kg
  • Buraki – 0,4kg
  • Trójniak – 200ml
  • Anyż – 3 gwiazdki
  • Sól
  • Pieprz
  • Krem balsamiczny – do dekoracji

Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano – oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku – jak zrobić?

  1. Filet z indyka – rozbić.
  2. Przygotować farsz: cielęcinę – zmielić, kurki podsmażyć na maśle, kiełbasę jałowcową – pokroić w kostkę, pietruszkę – drobno posiekać. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć na rozbity filet, zwinąć roladę. Roladę zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 100°C około 20 min.
  3. Przygotować sos: szalotki podzielić na połówki, dodać miód spadziowy – karmelizować. Dodać ocet balsamiczny, gałązki rozmarynu i piwo – redukować na wolnym ogniu do gęstości sosu. Na koniec dodać surowe masło i doprawić do smaku.
  4. Przekładaniec ziemniaczano – oscypkowy: ziemniaki ugotować al dente. Oscypek zetrzeć na tarce. Układać warstwami w sufletówce wysmarowanej masłem i bułką tartą. Zapiec w piekarniku.
  5. Glazurowane buraczki w miodzie pitnym: buraki ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Na patelni glazurować miodem pitnym i anyżem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano – oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku – dodatkowe informacje

Wyjąć z sosu cebulkę, rozmaryn itd., a następnie sos zdjąć z ognia i dodać troszkę prawdziwego masła do zagęszczenia. Sufletówki do ziemniaków grubo wysmarować masłem, żeby się nic nie przypaliło. Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nadziewana papryka mięsem i ryżem
Następny przepis: Nadziewane papryki zapiekane w rękawie z młodymi ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode