Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano – oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku.
Poznajcie przepis, który przeniesie Wasze zmysły do serca Polski – do kulinarnego królestwa oscypka i buraczków. Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano – oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku, to danie, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Delikatny, soczysty indyk, w połączeniu z kremowym oscypkiem, sycącymi ziemniakami i słodkawymi buraczkami stworzy niezapomnianą kompozycję smaków. Nie możemy zapomnieć o sufletówkach, które dodadzą daniu niepowtarzalnego charakteru. Ta propozycja zadowoli zarówno miłośników polskiej kuchni, jak i tych, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Filet z indyka – 0,6kg
- Cielęcina mielona – 0,08kg
- Kurki – 0,08kg
- Kiełbasa jałowcowa – 0,12kg
- Pietruszka – 1 pęczek
- Masło – 0,30kg
- Miód spadziowy – 0,15kg
- Szalotka – 0,15kg
- Piwo ciemne – 150ml
- Ocet balsamiczny – 20ml
- Rozmaryn (świeży) – 4 gałązki
- Ziemniaki – 0,4kg
- Oscypek – 0,3kg
- Bułka tarta – 0,06kg
- Buraki – 0,4kg
- Trójniak – 200ml
- Anyż – 3 gwiazdki
- Sól
- Pieprz
- Krem balsamiczny – do dekoracji
Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano – oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku – jak zrobić?
- Filet z indyka – rozbić.
- Przygotować farsz: cielęcinę – zmielić, kurki podsmażyć na maśle, kiełbasę jałowcową – pokroić w kostkę, pietruszkę – drobno posiekać. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć na rozbity filet, zwinąć roladę. Roladę zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 100°C około 20 min.
- Przygotować sos: szalotki podzielić na połówki, dodać miód spadziowy – karmelizować. Dodać ocet balsamiczny, gałązki rozmarynu i piwo – redukować na wolnym ogniu do gęstości sosu. Na koniec dodać surowe masło i doprawić do smaku.
- Przekładaniec ziemniaczano – oscypkowy: ziemniaki ugotować al dente. Oscypek zetrzeć na tarce. Układać warstwami w sufletówce wysmarowanej masłem i bułką tartą. Zapiec w piekarniku.
- Glazurowane buraczki w miodzie pitnym: buraki ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Na patelni glazurować miodem pitnym i anyżem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano – oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku – dodatkowe informacje
Wyjąć z sosu cebulkę, rozmaryn itd., a następnie sos zdjąć z ognia i dodać troszkę prawdziwego masła do zagęszczenia. Sufletówki do ziemniaków grubo wysmarować masłem, żeby się nic nie przypaliło. Smacznego!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nadziewana papryka mięsem i ryżem
Następny przepis: Nadziewane papryki zapiekane w rękawie z młodymi ziemniakami