Mus śliwkowy na zimę

Mus śliwkowy na zimę

Mus śliwkowy na zimę to idealny skarbiec aromatu i smaku letnich owoców zamknięty w słoiku. Ten jednolity, gładki mus ma głęboki, intensywny smak śliwek, które są głównym składnikiem tej pysznej przetwory. Przygotowany z odpowiednio dobranych, dojrzałych owoców pozwala cieszyć się smakiem lata nawet w chłodne jesienno-zimowe wieczory. Znakomicie sprawdza się na śniadanie, podany na chrupiącym toście lub jako dodatek do jogurtu czy płatków. Idealny dla miłośników domowych przetworów i niepowtarzalnego smaku śliwek. Poniżej znajdziecie listę składników, które są potrzebne do przygotowania tego wyjątkowego musu.

Składniki:

  • 2 kg soczystych śliwek węgierek
  • 1 kg cukru

Mus śliwkowy na zimę – jak zrobić?

  • 1.
    Wykonanie:
    Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Zasypujemy cukrem i odstawiamy do następnego dnia, żeby owoce puściły sok. Następnego dnia zagotowujemy, blendujemy, zagotowujemy jeszcze raz, stale mieszając. Przekładamy do słoików i odwracamy denkiem do dołu.

Słowa kluczowe: mus śliwkowy

Mus śliwkowy – dodatkowe informacje

Mus śliwkowy doskonale nadaje się do ciast lub naleśników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mus śliwkowy dla niemowląt do słoików
Następny przepis: Mus truskawkowy i krem w szklance

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode