Mus śliwkowy na zimę
Mus śliwkowy na zimę to idealny skarbiec aromatu i smaku letnich owoców zamknięty w słoiku. Ten jednolity, gładki mus ma głęboki, intensywny smak śliwek, które są głównym składnikiem tej pysznej przetwory. Przygotowany z odpowiednio dobranych, dojrzałych owoców pozwala cieszyć się smakiem lata nawet w chłodne jesienno-zimowe wieczory. Znakomicie sprawdza się na śniadanie, podany na chrupiącym toście lub jako dodatek do jogurtu czy płatków. Idealny dla miłośników domowych przetworów i niepowtarzalnego smaku śliwek. Poniżej znajdziecie listę składników, które są potrzebne do przygotowania tego wyjątkowego musu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kg soczystych śliwek węgierek
- 1 kg cukru
Mus śliwkowy na zimę – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie:
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Zasypujemy cukrem i odstawiamy do następnego dnia, żeby owoce puściły sok. Następnego dnia zagotowujemy, blendujemy, zagotowujemy jeszcze raz, stale mieszając. Przekładamy do słoików i odwracamy denkiem do dołu.
Słowa kluczowe: mus śliwkowy
Mus śliwkowy – dodatkowe informacje
Mus śliwkowy doskonale nadaje się do ciast lub naleśników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mus śliwkowy dla niemowląt do słoików
Następny przepis: Mus truskawkowy i krem w szklance