Mus czekoladowy z truskawkami
Mus czekoladowy z truskawkami to doskonały deser, który zadowoli słodkie gusta każdego łasucha. Połączenie delikatnej, aksamitnej czekolady z soczystymi, słodko-kwaśnymi truskawkami tworzy prawdziwą symfonię smaku. Ten deser jest idealny do przygotowania na szybko, gdy niespodziewanie zapowiadają się goście, ale także jako wykwintne danie na specjalne okazje. Pomimo prostoty składników, mus czekoladowy z truskawkami robi niesamowite wrażenie i na pewno zaskoczy niejednego smakosza. Oto przepis na ten wyjątkowy deser, który zafascynuje Cię swoim smakiem, a także eleganckim wyglądem. Zaskocz swoich bliskich tym pysznym deserem. Mus czekoladowy z truskawkami – koniecznie musisz to wypróbować!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Mus czekoladowy:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- Mus z truskawek:
- 2-3 szklanki truskawek
- 1 łyżka cukru pudru (do smaku)
- Dekoracja:
- Śmietana 30% lub 36%
- Truskawki
- Gorzkie kakao
Mus czekoladowy z truskawkami – jak zrobić?
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puszysty krem, a następnie wymieszać z ostudzoną ale płynną czekoladą.
- Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodawać do masy czekoladowej, delikatnie i powoli mieszając łyżką. Deser szybko nałożyć do miseczek lub szklaneczek i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotować mus z truskawek, miksując je z cukrem. Nałożyć na schłodzony mus czekoladowy po 3-4 łyżki.
- Do dekoracji ubić śmietanę kremówkę (może być bez żelatyny), położyć na górę truskawkę i posypać kakao.
Mus czekoladowy z truskawkami – dodatkowe informacje
Można pominąć dodanie cukru do deseru – będzie bardziej fit.
Jeśli ktoś nie lubi gorzkiej czekolady, może ją zastąpić mleczną lub białą.
Truskawki możemy zastąpić dowolnymi owocami np. malinami, jagodami, itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mus gruszkowy na zime dla niemowląt
Następny przepis: Mus jabłkowo-bananowy