Mus czekoladowy z kawową granitą
Mus czekoladowy z kawową granitą to prawdziwe wyrafinowanie smaków dla koneserów słodkości. Kremowa, aksamitna konsystencja musu idealnie łączy się z chrupiącą, orzeźwiającą granitą kawową, tworząc niepowtarzalne połączenie. To słodko-gorzkawe danie zapewni wyjątkowe doznania dla podniebienia, a także stanowi doskonałą propozycję na deser po wykwintnym posiłku. Szczególnie polecane dla miłośników czekolady i kawy w nieszablonowych postaciach. To danie, które zaskoczy swoją różnorodnością smaków i tekstur.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Mus czekoladowy z kawową granitą – jak zrobić?
- Kawę wymieszać z cukrem, przelać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas sprawdzać, czy zaczęła zamarzać. Jeśli tak, to mieszać od czasu do czasu widelcem – chodzi o to, by powstała granita, czyli masa zamarznięta w grudkach, tak jak żwirek, a nie w jednolitej bryle.
- Zagotować śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Przykryć ją folią spożywczą, ostudzić i wstawić do lodówki.
- Dobrze wystudzony, stężały mus przełożyć do pucharków i udekorować granitą.
Porady – dodatkowe informacje
Przed podaniem można pucharki z musem wstawić do zamrażarki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mus czekoladowy z awokado i banana
Następny przepis: Mus gruszkowy na zime dla niemowląt