murzynek z powidłami
Dziś chcemy zaprezentować niezwykle smakowity i nieco odświeżony przepis na tradycyjne ciasto – murzynka. W naszej wersji klasyka polskiego cukiernictwa zostaje wzbogacony o intensywny smak powideł śliwkowych. Kompozycja ciemnej, wilgotnej i kruchej czekoladowej masy z delikatnymi owocowymi nutami powideł to połączenie, które zachwyci smakoszy. Przekonajcie się sami, jak proste mogą być do wykonania wykwintne wariacje na temat ulubionych ciast. Przepis na murzynka z powidłami śliwkowymi jest nie tylko prosty, ale również niesamowicie aromatyczny i skłania do eksperymentowania z klasycznymi recepturami. Bez względu na okazję – to ciasto zawsze trafi w gust gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 125 gramów masła
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek powideł śliwkowych (koniecznie, żadnych dżemów, marmolad itd)
- 1 pełna szklanka cukru
- 1 kopiasta łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 5 kopiastych łyżeczek ciemnego kakao
- dowolna dekoracja
- ewentualnie sparzone przez 20 minut w gorącej wodzie, odcedzone rodzynki
Murzynek z powidłami – jak zrobić?
- Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, mieszając cały czas, wyłączyć, schłodzić. Do przestudzonej masy stopniowo dodawać powidła, mąkę wymieszaną z sodą, żółtka, wszystko zmiksować do połączenia składników. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, ewentualnie można dodać sparzone w gorącej wodzie, odcedzone rodzynki.
- Formę keksową, u mnie o wymiarach 27×12 wysmarować masłem, wysypać kaszą manną, wlać ciasto i piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka, wystudzić, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
UWAGA: Po pierwszych 20 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem można zrobić płytkie (na 1 cm), podłużne nacięcie, wtedy będziemy „kontrolować” pękanie ciasta.
Słowa kluczowe: przepis na murzynka z powidłami śliwkowymi
murzynek z powidłami – dodatkowe informacje
Do ciasta możemy również dodać posiekane orzechy laskowe lub włoskie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Murzynek z polewą czekoladową
Następny przepis: Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;)