Mule w passacie pomidorowej

Mule w passacie pomidorowej

Jeżeli marzysz o aromatycznym, smacznym daniu imitującym smaki rodem z wybrzeży Morza Śródziemnego, Mule w passacie pomidorowej są właśnie dla Ciebie. To danie, choć proste w przygotowaniu, zachwyca intensywnością smaku. Mule, czyli małże, są jednym z najpopularniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej, stanowiąc doskonałe źródło białka. Ich delikatny, słodkawy posmak doskonale komponuje się z soczystą passatą pomidorową. Przygotowując to danie, poczujesz się jak na greckiej wyspie, gotując składniki prosto od lokalnego rybaka i ogrodnika. Mule w passacie pomidorowej to prawdziwa uczta dla koneserów owoców morza oraz miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych omułek
  • 200 mililitrów białego wina
  • 100 mililitrów śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)
  • 200 gramów pomidorów sparzonych bez skórki
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka ostrej papryki czerwonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • kolendra
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

Mule w passacie pomidorowej – jak zrobić?

  1. Pokrajaną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek, dodając szczyptę soli i cukru. Pod koniec można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Pomidory należy sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli lubicie możecie dodać ich podwójną porcję.
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, passatę pomidorową oraz pomidory.
  4. Po chwili dodajemy wino. Dusimy kilka minut aż sos lekko się zredukuje.
  5. Do gorącego sosu wrzucamy świeże omułki i dusimy pod przykryciem około 5 minut, aż muszle się otworzą, od czasu do czasu wstrząsając patelnią.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na tym etapie można dodać do sosu śmietankę.
  7. Gotową potrawę posypać posiekaną świeżą kolendrą i natką pietruszki.
  8. Podawać z makaronem razowym.

Keywords: mule, potrawa

Mule w passacie pomidorowej – dodatkowe informacje

Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mule z białym winem i pietruszką
Następny przepis: Murzin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode