Mule w passacie pomidorowej
Jeżeli marzysz o aromatycznym, smacznym daniu imitującym smaki rodem z wybrzeży Morza Śródziemnego, Mule w passacie pomidorowej są właśnie dla Ciebie. To danie, choć proste w przygotowaniu, zachwyca intensywnością smaku. Mule, czyli małże, są jednym z najpopularniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej, stanowiąc doskonałe źródło białka. Ich delikatny, słodkawy posmak doskonale komponuje się z soczystą passatą pomidorową. Przygotowując to danie, poczujesz się jak na greckiej wyspie, gotując składniki prosto od lokalnego rybaka i ogrodnika. Mule w passacie pomidorowej to prawdziwa uczta dla koneserów owoców morza oraz miłośników kuchni śródziemnomorskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram świeżych omułek
- 200 mililitrów białego wina
- 100 mililitrów śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)
- 200 gramów pomidorów sparzonych bez skórki
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżka ostrej papryki czerwonej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- kolendra
- zielona pietruszka
- sól
- pieprz
Mule w passacie pomidorowej – jak zrobić?
- Pokrajaną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek, dodając szczyptę soli i cukru. Pod koniec można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pomidory należy sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli lubicie możecie dodać ich podwójną porcję.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, passatę pomidorową oraz pomidory.
- Po chwili dodajemy wino. Dusimy kilka minut aż sos lekko się zredukuje.
- Do gorącego sosu wrzucamy świeże omułki i dusimy pod przykryciem około 5 minut, aż muszle się otworzą, od czasu do czasu wstrząsając patelnią.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na tym etapie można dodać do sosu śmietankę.
- Gotową potrawę posypać posiekaną świeżą kolendrą i natką pietruszki.
- Podawać z makaronem razowym.
Keywords: mule, potrawa
Mule w passacie pomidorowej – dodatkowe informacje
Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić.