Muffiny na słono
Przygotowanie domowych muffin nie musi ograniczać się tylko do słodkości. Wychodząc naprzeciw miłośnikom słonych przekąsek, prezentujemy przepis na muffiny na słono. Te wyjątkowe babeczki to wspaniały pomysł na świąteczny stół, będący smaczną alternatywą dla tradycyjnych wielkanocnych potraw. Wykonane z najlepszych składników, wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i są niezwykle sycące. Jeśli szukasz oryginalnych przepisów na słone babeczki, muffiny na słono są doskonałym wyborem. Zachwycają swoją prostotą przygotowania, a także możliwością modyfikacji przepisu, zgodnie z twoimi ulubionymi składnikami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- jajko
- pół szklanki oliwy z oliwek
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatki:
- zielona papryka pokrojona w kostkę
- ok. 100g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
- ok. 200g wędliny
- 4 ząbki czosnku
- przyprawa uniwersalna
Muffiny na słono – jak zrobić?
-
1.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st.
Formę do muffinek smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski.
Jajko, mleko i oliwę miksujemy. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy dokładnie łyżką.
Porcje ciasta nakładamy łyżką.
Wkładamy do piekarnika na ok. 20min w 200-220 st
Muffiny na słono – dodatkowe informacje
Świetnie smakuje z keczupem na zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone
Następny przepis: Muffiny(najlepsze jakie jadłam)