Muffiny jogurtowe z polewą bananową

Muffiny jogurtowe z polewą bananową

„Muffiny jogurtowe z polewą bananową” to wyjątkowy przepis, który przeniesie Was w królestwo słodkości. Idealne na podwieczorek, szybko znikną z talerzy, zwłaszcza, że kremowa, bananowa polewa nie tylko smakuje obłędnie, ale również estetycznie dopełnia całość. Jogurt dodaje mu wilgotności i lekkości, podczas gdy bananowy dodatek zadowoli fanów egzotycznych smaków. To połączenie prostoty i finezji smaku. W sam raz na spotkanie ze znajomymi, albo na chwilę przyjemności tylko dla siebie. Te muffiny to idealna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie, pełne smaku wypieki, a zarazem szukają oryginalnych i nietypowych pomysłów.

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 150 g gęstego jogurtu waniliowego (lub serka homogenizowanego waniliowego)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • jeśli masa będzie bardzo gęsta – 1 łyżeczka wody
  • polewa bananowa: 2 banany, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki żelatyny, posypka waniliowo-karmelowa do deserów
  • dodatkowo: rodzynki lub kolorowa posypka do dekoracji

Muffiny jogurtowe z polewą bananową – jak zrobić?

  1. Składniki mokre (jajka, serek/jogurt, olej) dokładnie mieszamy trzepaczką. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Zawartość obu misek łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy 1 łyżeczkę wody. W przeciwnym wypadku – gdy będzie zbyt lejąca – łyżkę mąki. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy z funkcją termoobiegu do tzw. suchego patyczka (ok. 15-20 minut).
  2. Po upieczeniu przygotowujemy polewę: banany blendujemy na gładką masę, podgrzewamy w garnku z dodatkiem soku z cytryny i posypki (do smaku). Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  3. Gdy masa zacznie tężeć, polewamy nią muffiny (koniecznie przestudzone). Wstawiamy do lodówki.
  4. Posypką (lub rodzynkami) dekorujemy tuż przed podaniem na stół. Smacznego!

Muffiny jogurtowe z polewą bananową – dodatkowe informacje

Kolorową posypką dekorujemy dopiero tuż przed podaniem. W przeciwnym wypadku posypka zacznie się rozpuszczać i straci kolor.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffiny jogurtowe z malinami
Następny przepis: Muffiny miodowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode