Muffinki z masłem orzechowym i dżemem

Muffinki z masłem orzechowym i dżemem

Zapraszam miłośników słodkości do wypróbowania wyjątkowego przepisu na muffinki z masłem orzechowym i dżemem. Tę zachwycającą kombinację smaków każdy miłośnik deserów powinien mieć w swojej kolekcji przepisów. Muffinki są mięciutkie, a ich wewnątrz ukrywa się delikatny, orzechowy smak z nutą słodkiego dżemu. Deser jest prosty w przygotowaniu, a jego mniam eksplozja smaku na pewno was zaskoczy. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty dla dorosłych i dla dzieci, które na pewno pokochają ten słodki przysmak. Zróbmy te wspaniałe muffinki z masłem orzechowym i dżemem!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (można użyć pół na pół biały i brązowy)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
  • marmolada owocowa
  • garść orzeszków arachidowych

Muffinki z masłem orzechowym i dżemem – jak zrobić?

  1. W dużej misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  2. Osobno wymieszać ze sobą składniki miokre – mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem.
  3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki) i znów ok 1,5 łyżki ciasta. Całość ma zająć ok 3/4 foremki bo rośnie w trakcie pieczenia.
  4. Orzeszki włożyć do woreczka i zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Pokruszonymi posypać wierzch babeczek.
  5. Piec do zrumienienia ok 20 min w 175*C.

Muffinki z masłem orzechowym i dżemem – dodatkowe informacje

Marmolada musi być taka, żeby się nie „rozpłynęła” w trakcie pieczenia, może to być też kawałek owoca ale też niezbyt soczystego np. truskawka lub wiśnie z kompotu dobrze odsączone – jeśli nie macie pewności co do swojego dżemu to można go nałożyć po upieczeniu (przekroić muffinkę na pół i posmarować dżemem lub wydrążyć ostrym nożykiem dziurkę od wierzchu babeczki a otwór zakryć później orzeszkiem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki z masą serową - mini serniczki
Następny przepis: Muffinki z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode