Muffinki z masłem orzechowym i dżemem
Zapraszam miłośników słodkości do wypróbowania wyjątkowego przepisu na muffinki z masłem orzechowym i dżemem. Tę zachwycającą kombinację smaków każdy miłośnik deserów powinien mieć w swojej kolekcji przepisów. Muffinki są mięciutkie, a ich wewnątrz ukrywa się delikatny, orzechowy smak z nutą słodkiego dżemu. Deser jest prosty w przygotowaniu, a jego mniam eksplozja smaku na pewno was zaskoczy. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty dla dorosłych i dla dzieci, które na pewno pokochają ten słodki przysmak. Zróbmy te wspaniałe muffinki z masłem orzechowym i dżemem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru (można użyć pół na pół biały i brązowy)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
- marmolada owocowa
- garść orzeszków arachidowych
Muffinki z masłem orzechowym i dżemem – jak zrobić?
- W dużej misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
- Osobno wymieszać ze sobą składniki miokre – mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem.
- Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki) i znów ok 1,5 łyżki ciasta. Całość ma zająć ok 3/4 foremki bo rośnie w trakcie pieczenia.
- Orzeszki włożyć do woreczka i zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Pokruszonymi posypać wierzch babeczek.
- Piec do zrumienienia ok 20 min w 175*C.
Muffinki z masłem orzechowym i dżemem – dodatkowe informacje
Marmolada musi być taka, żeby się nie „rozpłynęła” w trakcie pieczenia, może to być też kawałek owoca ale też niezbyt soczystego np. truskawka lub wiśnie z kompotu dobrze odsączone – jeśli nie macie pewności co do swojego dżemu to można go nałożyć po upieczeniu (przekroić muffinkę na pół i posmarować dżemem lub wydrążyć ostrym nożykiem dziurkę od wierzchu babeczki a otwór zakryć później orzeszkiem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffinki z masą serową - mini serniczki
Następny przepis: Muffinki z truskawkami