Muffinki z dojrzałych bananów
Zastanawiasz się czasem, co zrobić z przejrzałymi bananami, które zostały pod ręką? Zapomnij o ich wyrzucaniu! Mamy na to pyszne rozwiązanie – muffinki z dojrzałych bananów. Wychodzą one niezwykle miękkie, wilgotne i pachnące, a co najważniejsze – pełne są naturalnej słodyczy. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, drugie śniadanie czy deser po obiedzie. Te aromatyczne, bananowe muffinki pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je podawać na ciepło, na zimno, a także przygotować na różne okazje – spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne święta czy jako przekąskę do pracy czy szkoły.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125g roztopionego masła
- 3 łyżki miodu (można więcej jeśli lubimy bardziej słodkie)
- 2 jajka
- Pół szklanki jogurtu
- 3 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
Muffinki z dojrzałych bananów – jak zrobić?
-
1.
Suche składniki przesiać i wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać składniki mokre, a potem suche dodać do mokrych i „niedbale” wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, piec przez 25min w 180st.
Słowa kluczowe: co zrobić z przejrzałych bananów
Muffinki z dojrzałych bananów – dodatkowe informacje
Tytuł: Muffinki z dojrzałych bananów
Słowa kluczowe: co zrobić z przejrzałych bananów
Porady:
1. Produkty muszą być w temperaturze pokojowej.
2. Mieszamy tylko w jednym kierunku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffinki z czekoladą bez użycia miksera
Następny przepis: Muffinki z nadzieniem budyniowym