Muffinki pizzowe
Jest coś wspaniale satysfakcjonującego w kreacji własnej wersji ulubionego dania. Te pizzowe muffiny to idealny sposób na połączenie zamiłowania do pieczywa drożdżowego i soczystych, pomidorowych toppingów pizzy. Muffinki pizzowe przynoszą wyjątkowo oryginalny twist na tradycyjny przepis i zaskakują swoim smakiem. Złożone z wspaniałych składników: świeżej mozzarelli, aromatycznego sosu pomidorowego i ulubionych dodatków, stanowią wynalazek, który zadowoli każdego miłośnika pizzy. A wszystko opakowane w poręczne, małe porcje, idealne na przyjęcie, szybki obiad czy po prostu przekąskę na drogę. Czyż to nie brzmi kusząco?
admin
Składniki:
- 100ml ciepłego mleka
- pół paczki świeżych drożdży (50g)
- 250g mąki
- niecałe 100g masła
- 1 jajko
- 50g żółtego sera + trochę do posypania
- opakowanie salami
- ok. 400 g pieczarek
- przyprawy (po łyżeczce): bazylia, oregano, majeranek, czosnek, sól, pieprz
Muffinki pizzowe – jak zrobić?
- Ciepłe mleko wlej do miski (w plastikowej ciasto wyrośnie lepiej niż w metalowej) i rozpuść w niej drożdże, po czym dodaj masło, jajko oraz mąkę z przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj rękoma lub mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pieczarki umyj, pokrój w drobną kostkę i podduś na oliwie, aż odparuje się większość wody. Salami i żółty ser, pokrój w kostkę.
- Gdy ciasto już wyrośnie dodaj do niego 3/4 sera, salami oraz pieczarki. Ponownie dokładnie wymieszaj. Przełóż do silikonowych foremek, posyp na górze serem.
- Muffinki piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180°C – ustaw piekarnik tak by równocześnie nagrzewał się od góry i dołu i kontroluj wierzch muffinek, w momencie gdy ser zacznie się przypiekać wyłącz górną grzałkę.
Muffinki pizzowe – dodatkowe informacje
Można podawać z sosem czosnkowym
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: muffinki Mikołaje...
Następny przepis: Muffinki z orzechami i czekoladą