Muffinki jajeczne
Pobudź swoje kubki smakowe na start dnia z naszym przepisem na muffinki jajeczne. To doskonała propozycja na innowacyjne, pełnowartościowe śniadanie, które z pewnością zachwyci waszych domowników. Muffiny na śniadanie to oryginalny i zdrowy wybór, wpisujący się w najnowsze trendy kulinarnych poranków. Babeczki jajeczne to również świetny pomysł na brunch lub lunchbox dla dzieci. Ta przekąska jest nie tylko smaczna, ale także bogata w białko, co zapewni Ci energię na cały dzień. Muffinki jajeczne to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek warzyw z poprzedniego dnia.
admin
Składniki:
- 3 jajka
- 50g ulubionej szynki
- pół świeżej czerwonej papryki
- garść świeżego szpinaku
- 30g drobno startego sera żółtego
- sól i pieprz
- oliwa lub olej rzepakowy
Muffinki jajeczne – jak zrobić?
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Jajka roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy sól i pieprz. Następnie siekamy liście szpinaku, kroimy w kosteczkę wędlinę i paprykę. Przygotowane składniki i starty ser dodajemy do jajek. Dokładnie mieszamy. Silikonowe foremki do babeczek nacieramy tłuszczem i wykładamy do nich masę. Pieczemy przez około 10-12 minut, do ścięcia jajek i zezłocenia. Smacznego!
Muffinki jajeczne – dodatkowe informacje
Do pieczenia możemy użyć wysmarowanej tłuszczem blaszki z wgłębieniami na muffiny. Nie nadadzą się papierowe papilotki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muffinki czekoladowe z białym serem
Następny przepis: Muffinki kokosowe