Muffinki jajeczne

Muffinki jajeczne

Pobudź swoje kubki smakowe na start dnia z naszym przepisem na muffinki jajeczne. To doskonała propozycja na innowacyjne, pełnowartościowe śniadanie, które z pewnością zachwyci waszych domowników. Muffiny na śniadanie to oryginalny i zdrowy wybór, wpisujący się w najnowsze trendy kulinarnych poranków. Babeczki jajeczne to również świetny pomysł na brunch lub lunchbox dla dzieci. Ta przekąska jest nie tylko smaczna, ale także bogata w białko, co zapewni Ci energię na cały dzień. Muffinki jajeczne to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek warzyw z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50g ulubionej szynki
  • pół świeżej czerwonej papryki
  • garść świeżego szpinaku
  • 30g drobno startego sera żółtego
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej rzepakowy

Muffinki jajeczne – jak zrobić?

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Jajka roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy sól i pieprz. Następnie siekamy liście szpinaku, kroimy w kosteczkę wędlinę i paprykę. Przygotowane składniki i starty ser dodajemy do jajek. Dokładnie mieszamy. Silikonowe foremki do babeczek nacieramy tłuszczem i wykładamy do nich masę. Pieczemy przez około 10-12 minut, do ścięcia jajek i zezłocenia. Smacznego!

Muffinki jajeczne – dodatkowe informacje

Do pieczenia możemy użyć wysmarowanej tłuszczem blaszki z wgłębieniami na muffiny. Nie nadadzą się papierowe papilotki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki czekoladowe z białym serem
Następny przepis: Muffinki kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode