Mrożona kawa bananowa
Zapraszam do przygotowania niecodziennego deseru, który nie tylko zaspokoi chęć na słodkości, ale także dostarczy porządną dawkę kofeiny. Kawa bananowa na zimno to propozycja, która idealnie sprawdzi się w upalne, letnie dni. Nie jest to typowa mrożona kawa, której smak neutralizują śmietanka i cukier, lecz połączenie intensywnego aromatu kawy z egzotycznym bananem. Połączenie tych dwóch składników daje wyjątkowy efekt – mrożona kawa bananowa to nie tylko orzeźwienie, ale także ciekawa mieszanka smaków, którą warto wypróbować. Ponadto, banan nadaje słodkości, nie potrzebujemy więc dodawać dodatkowego cukru.
admin
Składniki:
- Kawa – 2 łyżeczki (u mnie instant)
Mleko – 300ml
Banan dojrzały – 1 szt
Cukier (opcjonalnie) – do smaku
Do dekoracji: syrop i kakao
Mrożona kawa bananowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Banana kroimy w plasterki i mrozimy. Im bardziej dojrzały, tym kawa będzie słodsza.
Kawę zalewamy małą ilością wody, ok 50ml. Odstawiamy do ostygnięcia. Można oczywiście użyć kawy parzonej (bez fusów) lub espresso.
Mrożonego banana miksujemy z zimnym mlekiem i kawą. Dosładzamy do smaku.
Wewnętrzne ścianki szklanek polewamy gęstym syropem – u mnie karmelowym, ale świetnie sprawdzi się też czekoladowy. Wlewamy kawę. Dekorujemy odrobiną kakao. Podajemy od razu.
Mrożona kawa bananowa – dodatkowe informacje
Kawę bananową na zimno można przygotować również w wersji wegańskiej – na mleku roślinnym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mrożenie wiśni
Następny przepis: Mrożona natka pietruszki na zimę