Mortadela smażona
Dla miłośników wyrafinowanych smaków i klasycznej kuchni włoskiej, prezentujemy przepis na smażoną mortadelę. Ta uroczo old-schoolowa potrawa to gratka dla każdego amatora domowej kuchni. Usmażona na złoty kolor, mortadela zyskuje wyjątkowy aromat, który doskonale komponuje się z dodatkami. Idealna na ciepłe kanapki, a także jako samodzielna przekąska. Właśnie tak, przyrządzana jest często na tradycyjnych włoskich brunchach. To prosty sposób, by odkryć to, co w mortadeli najlepsze. Sprawdź, jak zrobić smażoną mortadelę w jajku czy w chrupiącej panierce i poczuj ten niezapomniany smak!
admin
Składniki:
- około 40 dag mortadeli
- jajko
- mąka, bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
- szczypta wegety
Mortadela smażona – jak zrobić?
- Mortadele pokroić na plasterki gr 1 cm.
- Jajko rozmieszać, dodać szczyptę wegety. Mortadele opanierować w mące, kolejno w jajku i bułce tartej.
- Mortadelę smażyć na gorącym tłuszczu.
- Podawać z ziemniakami i dodatkiem np. mizerią.
Mortadela smażona – dodatkowe informacje
Mortadelę smażoną podawać z ugotowanymi ziemniakami i dodatkiem np. mizerią.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą
Następny przepis: Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw