Mortadela smażona

Mortadela smażona

Dla miłośników wyrafinowanych smaków i klasycznej kuchni włoskiej, prezentujemy przepis na smażoną mortadelę. Ta uroczo old-schoolowa potrawa to gratka dla każdego amatora domowej kuchni. Usmażona na złoty kolor, mortadela zyskuje wyjątkowy aromat, który doskonale komponuje się z dodatkami. Idealna na ciepłe kanapki, a także jako samodzielna przekąska. Właśnie tak, przyrządzana jest często na tradycyjnych włoskich brunchach. To prosty sposób, by odkryć to, co w mortadeli najlepsze. Sprawdź, jak zrobić smażoną mortadelę w jajku czy w chrupiącej panierce i poczuj ten niezapomniany smak!

Składniki:

  • około 40 dag mortadeli
  • jajko
  • mąka, bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta wegety

Mortadela smażona – jak zrobić?

  1. Mortadele pokroić na plasterki gr 1 cm.
  2. Jajko rozmieszać, dodać szczyptę wegety. Mortadele opanierować w mące, kolejno w jajku i bułce tartej.
  3. Mortadelę smażyć na gorącym tłuszczu.
  4. Podawać z ziemniakami i dodatkiem np. mizerią.

Mortadela smażona – dodatkowe informacje

Mortadelę smażoną podawać z ugotowanymi ziemniakami i dodatkiem np. mizerią.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą
Następny przepis: Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode