Mortadela inaczej
Przygotowanie własnej, domowej mortadeli to nie tylko frajda, ale przede wszystkim zapewnienie sobie i bliskim pełnowartościowego posiłku. Tradycyjny, włoski smak tego mięsnego przysmaku z łatwością przeniesiesz z komfortu własnej kuchni na rodzinny obiad, piknik czy grilla. „Mortadela inaczej” to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i dodawać swoim daniom nieoczekiwanych smaków. Dzięki dodatkom, które znajdziesz w przepisie, Twoja mortadela nabierze zupełnie nowego charakteru. A wszystko to przy wykorzystaniu produktów, które możesz dostać w popularnej sieci Biedronka. To połączenie wygody z domowym smakiem oraz tradycją. Niezależnie od okazji, twoja mortadela na pewno zaskoczy gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Mortadela
- Jajko + bułka tarta
- Ogórek kiszony, papryka, ser
- Ketchup
Mortadela inaczej – jak zrobić?
- Mortadele kroję wzdłuż (kupuję tę z Biedronki) na paski o grubości około 1 cm.
- Ogórek, paprykę i ser kroję w słupki.
- Mortadele składam na pół, ostrożnie aby się nie złamała, kładę do środka pokrojone warzywa i ser, spinam wykałaczką.
- Panieruję w jajku i bulce. Smażę przez chwilę, aż bulka się zarumieni.
- Smaruję ketchupem.
Mortadela inaczej – dodatkowe informacje
Mozna podac z ziemniakami i surowka, zamiast ketchupu sos czosnkowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Morszczuk z patelni grillowej z ziemniakami z podsmażonym szczypiorkiem.
Następny przepis: Moskale