Moje pulpeciki Jeżyki zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki:
- Porcja dla 4 osób.
- Na pulpety:
- 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa
- 2 torebki ryżu – najlepszy jest Parboiled
- 1 jajko
- 3 średnie marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, przyprawa (np. kucharek) do smaku
- Na sos:
- ok. 1 kg pomidorów
- czosnek
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz, bazylia, oregano do smaku
- ziele angielskie, listek laurowy, listki pietruszki
Moje pulpeciki „jeżyki „zapiekane w sosie pomidorowym – jak zrobić?
-
Pulpety:
Do miski dajemy mięso i ugotowany przestudzony ryż (gotować ok 10-15 minut), dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i cebulę. Następnie dodajemy przyprawy oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Wyrabiamy farsz ręką i formujemy kulki, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Wyłożone kulki posypujemy delikatnie mąką po wierzchu. -
Sos:
Umyte pomidory, pokrojone w kostkę wrzucamy do garnka, gotujemy do momentu powstania soku. Przecieramy powstały sok przez sito, odrzucamy skórki i ziarnka z przecieru. Tak przetarty sok gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut z olejem, 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami cukru, zielem i listkiem. Zagęszczamy sos śmietaną, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos rozcieńczamy wodą do uzyskania pożądanego smaku. Wsypujemy pokrojone listki pietruszki. - Przygotowane pulpety zalewamy sosem i pieczemy ok 2 godzin w temp. 180 stopni.
Pulpeciki „jeżyki” zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne danie. Wystarczy odpowiednio przygotować pulpeciki z mielonego mięsa i ugotowanego ryżu, dodać do nich startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wyrabiamy farsz, formujemy kuleczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypując delikatnie mąką. Następnie przygotowujemy sos z pokrojonych pomidorów, które gotujemy, przecieramy przez sito i gotujemy z dodatkami, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos zagęszczamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a na koniec dodajemy pokrojone listki pietruszki. Gotowe pulpeciki zalewamy sosem i pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Serwujemy danie gorące i smacznego!
Moje pulpeciki Jeżyki zapiekane w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Zamiast pomidorów do sosu można użyć gotowego przecieru lub koncentratu. Jeżeli sosu wyjdzie za dużo, można go zamrozić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Moja wersja skrzydełek a'la KFC
Następny przepis: Moje ciasto bananowe