Moje pulpeciki Jeżyki zapiekane w sosie pomidorowym

Moje pulpeciki Jeżyki zapiekane w sosie pomidorowym

Moje pulpeciki Jeżyki zapiekane w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które przywodzą na myśl rodzinną atmosferę, przytulną kuchnię i uśmiechy na twarzach najbliższych. Głównym składnikiem tej potrawy są niezwykle soczyste jeżyki z mięsa mielonego. Ekskluzywny smak dania jest dodatkowo spotęgowany przez aromatyczny sos pomidorowy. Te pulpeciki to nie tylko ciekawy pomysł na rodzinny obiad, ale także sposób na urozmaicenie codziennego menu. Ich wygląd i smak z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poznaj tajniki mojego przepisu i podaruj sobie i swoim bliskim prawdziwe kulinarne doznania!

Składniki:

  • Porcja dla 4 osób.
  • Na pulpety:
  • 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa
  • 2 torebki ryżu – najlepszy jest Parboiled
  • 1 jajko
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, przyprawa (np. kucharek) do smaku
  • Na sos:
  • ok. 1 kg pomidorów
  • czosnek
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz, bazylia, oregano do smaku
  • ziele angielskie, listek laurowy, listki pietruszki

Moje pulpeciki „jeżyki „zapiekane w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Pulpety:
    Do miski dajemy mięso i ugotowany przestudzony ryż (gotować ok 10-15 minut), dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i cebulę. Następnie dodajemy przyprawy oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Wyrabiamy farsz ręką i formujemy kulki, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Wyłożone kulki posypujemy delikatnie mąką po wierzchu.
  2. Sos:
    Umyte pomidory, pokrojone w kostkę wrzucamy do garnka, gotujemy do momentu powstania soku. Przecieramy powstały sok przez sito, odrzucamy skórki i ziarnka z przecieru. Tak przetarty sok gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut z olejem, 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami cukru, zielem i listkiem. Zagęszczamy sos śmietaną, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos rozcieńczamy wodą do uzyskania pożądanego smaku. Wsypujemy pokrojone listki pietruszki.
  3. Przygotowane pulpety zalewamy sosem i pieczemy ok 2 godzin w temp. 180 stopni.

Pulpeciki „jeżyki” zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne danie. Wystarczy odpowiednio przygotować pulpeciki z mielonego mięsa i ugotowanego ryżu, dodać do nich startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wyrabiamy farsz, formujemy kuleczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypując delikatnie mąką. Następnie przygotowujemy sos z pokrojonych pomidorów, które gotujemy, przecieramy przez sito i gotujemy z dodatkami, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos zagęszczamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a na koniec dodajemy pokrojone listki pietruszki. Gotowe pulpeciki zalewamy sosem i pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Serwujemy danie gorące i smacznego!

Moje pulpeciki Jeżyki zapiekane w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

Zamiast pomidorów do sosu można użyć gotowego przecieru lub koncentratu. Jeżeli sosu wyjdzie za dużo, można go zamrozić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Moja wersja skrzydełek a'la KFC
Następny przepis: Moje ciasto bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode