Mój jogurtowo-śmietankowy tort

Mój jogurtowo-śmietankowy tort

Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony tort – jogurtowo-śmietankowy. Ten wyjątkowo aksamitny i delikatny deser zadowoli podniebienia nie tylko miłośników ciast, ale także tych, którzy cenią sobie lekkie i orzeźwiające smaki. Tajemnicą jego niepowtarzalności jest zdecydowanie krem śmietanowo-jogurtowy, który nadaje ciastu przepyszny, lekko kwaśny posmak. Uwierzcie mi, ten tort będzie hitem każdej domowej imprezy. Co więcej, przygotowanie go to czysta przyjemność – nie jest ani zbyt skomplikowane, ani nie wymaga nieosiągalnych składników. Ale pamiętajcie, dobrej jakości jogurt i śmietana to podstawa sukcesu.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do wyłożenia formy
  • Krem:
  • 0,5 litra śmietany 36%
  • 800 gram jogurtu naturalnego
  • 4 śmietany Śnieżki
  • 4 śmietanfixy
  • Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 0,5 litra zaparzonej czarnej herbaty
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 olejek o zapachu cytrynowym lub pomarańczowym
  • Dodatki:
  • 1 słoiczek dżemu malinowego (może go zastąpić wiśniowym, truskawkowym lub każdym innym według uznania)
  • 1 paczka wiórków kokosowych
  • 1 paczka posypki czekoladowej

Mój jogurtowo-śmietankowy tort – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie do białek z cukrem dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać. Gdy białka, żółtka i cukier są ze sobą połączone należy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Masę biszkoptową wylać na formę o średnicy 22 cm, spód formy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, a brzegi posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Całość piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  2. 2.
    Krem:

    800 gram jogurtu naturalnego ubić ze Śnieżkami i dwoma śmietanfixami, w osobnym naczyniu ubić śmietanę 36% z dwoma śmietanfixami. Następnie masę śmietanową dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach.
  3. 3.
    Poncz:

    Zaparzyć herbatę, dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  4. 4.
    Przygotowanie:

    Upieczony i zimny biszkopt przekroić na trzy blaty. Spodni blat ułożyć na paterze i nasączyć go ponczem, na biszkopcie rozprowadzić cienką warstwę dżemu, a następnie wyłożyć 1/4 część kremu. Całość przykryć środkowym blatem i powtórzyć czynności: nasączyć, rozprowadzić dżem i wyłożyć 1/4 kremu. Przykryć wierzchnim blatem, który również trzeba nasączyć, a na wierzch wyłożyć 1/4 kremu, rozsmarować równo po powierzchni. Pozostałą część kremu rozprowadzić po bokach tortu, nie zapominając o zostawieniu niewielkiej ilości kremu do przystrojenia.
    Wiórki kokosowe wymieszać z posypką czekoladową. Taką mieszanką dokładnie obsypać boki tortu. Przystroić według uznania.
    Smacznego 😉

xxxx – Dodatkowe informacje

Do kremu krem śmietanowo jogurtowego można dodać barwniki spożywcze, dzięki czemu uzyskamy imponujący efekt. Żeby krem był jeszcze smaczniejszy można dodać do kremu kawałki dowolnie wybranych owoców. Jeżeli tort jest niespodzianką na przyjęcie dla dorosłych, to nie zaszkodzi do ponczu dolać odrobinę wódki lub rumu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort jeż
Następny przepis: TORT KAJMAKOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode