Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami

Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami

Moczka, również znana jako zupa piernikowa, to wyjątkowy przysmak kuchni śląskiej. To specyficzne danie, które kojarzy się z wielkimi rodinnymi uroczystościami i świętami w grudniu. Przygotowuje się je ze składników, które zaskakują swoim połączeniem – piernika, ciastek, czekolady, bakalii oraz alkoholu. Wbrew temu co sugeruje sama nazwa, nie jest to zupa w tradycyjnym rozumieniu – nie podaje się jej jako danie główne. Moczka jest raczej rodzajem deseru, zupy deserowej, chociaż na Śląsku traktowana jest jako element przystawki. Jej niepowtarzalny smak zachwyci nie tylko miłośników tradycyjnej kuchni śląskiej, ale również tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki.

Składniki:

  • piernik wigilijny (dowolna ilość)
  • 150 g rodzynek
  • 200 g migdałów
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 g daktyli
  • 1 cytryna
  • 100 g orzechów laskowych
  • 300 g cukru (najlepiej zastąpić miodem)
  • 1 szklanka kompotu z jabłek – 1 szklanka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 litr kompotu ze śliwek węgierek
  • szczypta goździków mielonych
  • 2 litry wody
  • po szczypcie cynamonu i imbiru

Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami – jak zrobić?

  1. Piernik pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę z ok. 300 g cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj. Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach. Posyp płatkami migdałowymi.

Jezeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika.

Porady – dodatkowe informacje

Aby ewentualnie dosłodzić deser, stosujemy miód. Zamiast piernika można wykorzystać pierniczki. Potrawa ta jest słodko-kwaśna, konsystencją przypominająca budyń i bardzo sycąca 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mocno czosnkowe ogórki kiszone z korzeniem chrzanu i ziarnami gorczycy
Następny przepis: Modro Kapusta (Czerwona kapusta) z jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode