Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym
Chociaż sezon na młode ziemniaki dobiega końca, to nie powstrzymało mnie przed wypróbowaniem tego cudownego przepisu. Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym to propozycja, która zdaje egzamin przy każdych okolicznościach, idealna zarówno na codzienny lunch, jak i uroczysty obiad. Wystarczy kilka dostępnych składników, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Główną rolę gra tu sos chrzanowy do ziemniaków i jajek, który dodaje danium głębi smaku. Jeśli szukacie przepisu, który sprawi, że wasze ziemniaki staną się kulinarne arcydzieło, ten jest dla was.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 świeże ziemniaki
- 2 jajka od szczęśliwych kur
- kilka rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 ml śmietany 18%
- 100 ml kefiru
- duża łyżka z górką tartego chrzanu (u mnie Krakus)
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól do smaku
Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym – jak zrobić?
- Ziemniaki przełożyć do miski z wodą. Porządnie wyszorować i oskrobać. Ugotować w osolonej wodzie.
Jajka ugotować na twardo i obrać. Przekroić na połówki.
Oczyszczone, umyte rzodkiewki pokroić w plasterki.
Śmietanę wymieszać z kefirem. Dodać chrzan, cukier, sok z cytryny, sól do smaku. Wymieszać.
Całe, ciepłe ziemniaki podać z jajkiem, rzodkiewkami, sosem i oprószone koperkiem.
Smacznego.
sos chrzanowy do jajek i ziemniaków, sos chrzanowy do ziemniaków
Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym – dodatkowe informacje
Zamiast gotowanych jajek można podać sadzone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem
Następny przepis: Młynci - ukraińskie naleśniki z salsą z kiszonych ogórków