Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym

Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym

Chociaż sezon na młode ziemniaki dobiega końca, to nie powstrzymało mnie przed wypróbowaniem tego cudownego przepisu. Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym to propozycja, która zdaje egzamin przy każdych okolicznościach, idealna zarówno na codzienny lunch, jak i uroczysty obiad. Wystarczy kilka dostępnych składników, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Główną rolę gra tu sos chrzanowy do ziemniaków i jajek, który dodaje danium głębi smaku. Jeśli szukacie przepisu, który sprawi, że wasze ziemniaki staną się kulinarne arcydzieło, ten jest dla was.

Składniki:

  • 4 świeże ziemniaki
  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml kefiru
  • duża łyżka z górką tartego chrzanu (u mnie Krakus)
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól do smaku

Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym – jak zrobić?

  1. Ziemniaki przełożyć do miski z wodą. Porządnie wyszorować i oskrobać. Ugotować w osolonej wodzie.
    Jajka ugotować na twardo i obrać. Przekroić na połówki.
    Oczyszczone, umyte rzodkiewki pokroić w plasterki.
    Śmietanę wymieszać z kefirem. Dodać chrzan, cukier, sok z cytryny, sól do smaku. Wymieszać.
    Całe, ciepłe ziemniaki podać z jajkiem, rzodkiewkami, sosem i oprószone koperkiem.
    Smacznego.

sos chrzanowy do jajek i ziemniaków, sos chrzanowy do ziemniaków

Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym – dodatkowe informacje

Zamiast gotowanych jajek można podać sadzone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem
Następny przepis: Młynci - ukraińskie naleśniki z salsą z kiszonych ogórków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode