Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem
Dziś przedstawiamy przepis na młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem. To danie jest ulubione w polskich domach i cieszy się dużą popularnością z racji prostych, naturalnych składników i mundurowego smaku. Tradycyjna kapusta duszona ze śmietaną, zasmażana z koperkiem staje się prawdziwą ucztą dla naszych kubków smakowych. Wariacją na ten przepis może być bigos z młodej kapusty ze śmietaną. Podawana jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, syci i dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin. A jak przyrządzić taką kapustę w śmietanie, z grochem czy surówkę? Przyjrzyjmy się bliżej temu przepisowi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg świeżej kapusty
- 2 – 3 łyżki masła
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżka mąki
- 1 mała cebula
Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem – jak zrobić?
-
Kapustę obrałam z wierzchnich liści i opłukałam pod bieżącą wodą.
Przekroiłam na 4 części i wycięłam głąb. Poszatkowałam.
Zblanszowałam (sparzyłam) i przełożyłam kapustę do garnka.
Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i podlałam odrobiną wody (ok.1/3 szklanki).
Przykryłam i zagotowałam.
Na maśle zeszkliłam cebulkę i dodałam łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką zagęściłam kapustę. Posoliłam do smaku.
Dodałam śmietanę, przemieszałam wszystko i wyłączyłam ogień pod garnkiem.
Dosypałam garść posiekanego kopru.
Przed podaniem kapustę oprószyłam pieprzem.
Opisane powyżej jest przepis na młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem. Można ją podać jako dodatek do różnych dań, takich jak bigos czy dania mięsne. Smak kapusty w połączeniu ze śmietaną i koperkiem jest wyjątkowy i warto go spróbować. Przygotowanie tego dania jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. To pyszne, aromatyczne i sycące danie, które zadowoli każde podniebienie.
Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem – dodatkowe informacje
* można zagęścić rozbitą mąką w śmietanie (zamiast zasmażki), ale dodać do gotowania masło.
* można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: młoda kapusta zasmażana
Następny przepis: Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym