Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Dziś przedstawiamy przepis na młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem. To danie jest ulubione w polskich domach i cieszy się dużą popularnością z racji prostych, naturalnych składników i mundurowego smaku. Tradycyjna kapusta duszona ze śmietaną, zasmażana z koperkiem staje się prawdziwą ucztą dla naszych kubków smakowych. Wariacją na ten przepis może być bigos z młodej kapusty ze śmietaną. Podawana jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, syci i dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin. A jak przyrządzić taką kapustę w śmietanie, z grochem czy surówkę? Przyjrzyjmy się bliżej temu przepisowi.

Składniki:

  • 1 kg świeżej kapusty
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała cebula

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem – jak zrobić?

  1. Kapustę obrałam z wierzchnich liści i opłukałam pod bieżącą wodą.
    Przekroiłam na 4 części i wycięłam głąb. Poszatkowałam.
    Zblanszowałam (sparzyłam) i przełożyłam kapustę do garnka.
    Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i podlałam odrobiną wody (ok.1/3 szklanki).
    Przykryłam i zagotowałam.
    Na maśle zeszkliłam cebulkę i dodałam łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką zagęściłam kapustę. Posoliłam do smaku.
    Dodałam śmietanę, przemieszałam wszystko i wyłączyłam ogień pod garnkiem.
    Dosypałam garść posiekanego kopru.
    Przed podaniem kapustę oprószyłam pieprzem.

Opisane powyżej jest przepis na młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem. Można ją podać jako dodatek do różnych dań, takich jak bigos czy dania mięsne. Smak kapusty w połączeniu ze śmietaną i koperkiem jest wyjątkowy i warto go spróbować. Przygotowanie tego dania jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. To pyszne, aromatyczne i sycące danie, które zadowoli każde podniebienie.

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem – dodatkowe informacje

* można zagęścić rozbitą mąką w śmietanie (zamiast zasmażki), ale dodać do gotowania masło.
* można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: młoda kapusta zasmażana
Następny przepis: Młode ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode