młoda kapusta zasmażana

młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana to wyjątkowy przysmak, który przyciąga swoją świeżością i unikalnym smakiem. Ta tradycyjna potrawa, obecna w polskiej kuchni od wieków, to kwintesencja prostej, ale pożywnej diety naszych przodków. Kapusta cudownie łączy się z aromatem zasmażki, tworząc niezapomniane doznania kulinarnie. Przepis na tę potrawę jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na codzienny obiad. Niezliczone wartości odżywcze młodej kapusty zasmażanej sprawiają, że jest ona zdrowym dodatkiem do każdego posiłku.

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżki octu 10%
  • szczypta cukru

Młoda kapusta zasmażana – jak zrobić?

  1. Z kapusty wyciąć głąba, poszatkować cienko. Wsadzić do garnka, zalać około 0,6 litra wody, lekko posolić. Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do kapusty i gotować razem do miękkości kapusty. Masło roztopić na patelni, wsypać mąkę, zasmażyć krótko. Kiedy kapusta będzie już gotowa, dodać zasmażkę, zagotować całość energicznie mieszając. Koperek posiekać, dodać do kapusty, doprawić octem, cukrem i resztą przypraw, zagotować.

xxxx – dodatkowe informacje

Kapusta zasmażana z młodej kapusty

Zamiast octu możemy dodać sok z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Młoda kapusta z żeberkami
Następny przepis: Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode