młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana to wyjątkowy przysmak, który przyciąga swoją świeżością i unikalnym smakiem. Ta tradycyjna potrawa, obecna w polskiej kuchni od wieków, to kwintesencja prostej, ale pożywnej diety naszych przodków. Kapusta cudownie łączy się z aromatem zasmażki, tworząc niezapomniane doznania kulinarnie. Przepis na tę potrawę jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na codzienny obiad. Niezliczone wartości odżywcze młodej kapusty zasmażanej sprawiają, że jest ona zdrowym dodatkiem do każdego posiłku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- 0,5 łyżki octu 10%
- szczypta cukru
Młoda kapusta zasmażana – jak zrobić?
- Z kapusty wyciąć głąba, poszatkować cienko. Wsadzić do garnka, zalać około 0,6 litra wody, lekko posolić. Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do kapusty i gotować razem do miękkości kapusty. Masło roztopić na patelni, wsypać mąkę, zasmażyć krótko. Kiedy kapusta będzie już gotowa, dodać zasmażkę, zagotować całość energicznie mieszając. Koperek posiekać, dodać do kapusty, doprawić octem, cukrem i resztą przypraw, zagotować.
xxxx – dodatkowe informacje
Kapusta zasmażana z młodej kapusty
Zamiast octu możemy dodać sok z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Młoda kapusta z żeberkami
Następny przepis: Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem