Młoda kapusta z żeberkami
Młoda kapusta z żeberkami to kwintesencja polskiej kuchni w jednym daniu. Świeżość młodej kapusty połączona z aromatem grillowanych żeberka to prosty, ale jednocześnie wyjątkowy smak lata, który wprawi każde podniebienie w zachwyt. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, gdzie delikatność mięsa ściśle współgra z lekko kwasowym smakiem młodej kapusty. To danie nawiązuje do tradycji i prostoty polskiej kuchni, jednocześnie nie rezygnując z głębi smaku. Wykorzystując do jego przygotowania najwyższej jakości składniki, będziecie mogli przenieść się w podróż kulinarne pełne satysfakcji i przyjemności. Uwierzcie, że te żeberka z młodą kapustą zachwycą każdego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża główka młodej kapusty
- 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- 2 duże cebule
- sól, pieprz
- liść laurowy, kminek
- ziele angielskie
- majeranek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
Młoda kapusta z żeberkami – jak zrobić?
-
1.
Żeberka myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem i kroimy
na małe kawałki. W dużym
garnku rozgrzewamy olej
i podsmażamy na nim żeberka.
Cebule obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy
do żeberek, dodajemy do smaku
przyprawy, podlewamy niewielką
ilością wody i dusimy
ok. 30-40 minut, od czasu do
czasu mieszając.
Młoda kapusta z żeberkami – dodatkowe informacje
● Majeranek i kminek najlepiej dodać do potrawy z żeberkami z młodą kapustą pod koniec duszenia, wtedy kapusta nie będzie miała gorzkawego posmaku.
● Zamiast koncentratu do kapusty z żeberkami z młodą kapustą możemy włożyć 2-3 duże, obrane i pokrojone, dojrzałe pomidory.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Młoda kapusta z pomidorami
Następny przepis: młoda kapusta zasmażana