Młoda kapusta z żeberkami

Młoda kapusta z żeberkami

Młoda kapusta z żeberkami to kwintesencja polskiej kuchni w jednym daniu. Świeżość młodej kapusty połączona z aromatem grillowanych żeberka to prosty, ale jednocześnie wyjątkowy smak lata, który wprawi każde podniebienie w zachwyt. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, gdzie delikatność mięsa ściśle współgra z lekko kwasowym smakiem młodej kapusty. To danie nawiązuje do tradycji i prostoty polskiej kuchni, jednocześnie nie rezygnując z głębi smaku. Wykorzystując do jego przygotowania najwyższej jakości składniki, będziecie mogli przenieść się w podróż kulinarne pełne satysfakcji i przyjemności. Uwierzcie, że te żeberka z młodą kapustą zachwycą każdego.

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, kminek
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej

Młoda kapusta z żeberkami – jak zrobić?

  1. 1.

    Żeberka myjemy, osuszamy

    papierowym ręcznikiem i kroimy

    na małe kawałki. W dużym

    garnku rozgrzewamy olej

    i podsmażamy na nim żeberka.

    Cebule obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy

    do żeberek, dodajemy do smaku

    przyprawy, podlewamy niewielką

    ilością wody i dusimy

    ok. 30-40 minut, od czasu do

    czasu mieszając.

Młoda kapusta z żeberkami – dodatkowe informacje

● Majeranek i kminek najlepiej dodać do potrawy z żeberkami z młodą kapustą pod koniec duszenia, wtedy kapusta nie będzie miała gorzkawego posmaku.

● Zamiast koncentratu do kapusty z żeberkami z młodą kapustą możemy włożyć 2-3 duże, obrane i pokrojone, dojrzałe pomidory.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Młoda kapusta z pomidorami
Następny przepis: młoda kapusta zasmażana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode