Młoda kapusta z pomidorami
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż komfort domowej kuchni? Młoda kapusta z pomidorami to klasyczne danie, które przypomina o ciepłych miesiącach letnich, kiedy składniki są świeże i pełne smaku. Ta prostota nie oznacza jednak prostactwa – kapusta z pomidorami jest symfonią smaków i teksturowanio. Fantastyczne połączenie młodej kapusty z soczystymi pomidorami, które w procesie gotowania zamieniają się w delikatny sos. Ten przepis to kwintesencja prostoty, ale smakuje znakomicie. Idealne danie na rodzinny obiad, które nie tylko zachwyci najważniejszych degustatorów, ale także dostarczy cennych wartości odżywczych. Spróbuj sam i odkryj jego autentyczny smak!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
- pęczek koperku
- szczypta kuminu
- majeranek
Młoda kapusta z pomidorami – jak zrobić?
- Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście, wyciąć głąb. Kapustę pokroić w duże kawałki. Pomidory obrać ze skórki, zanurzając na kilka sekund we wrzątku, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, marchew pokroić w półtalarki. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zrumienić cebulę i czosnek, dodać pomidory, smażyć razem, aż sok trochę odparuje. Dodać marchew i kapustę, przykryć, dusić na małym ogniu, mieszając w trakcie kilka razy, żeby się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie miękka, doprawić do smaku, wymieszać z posiekanym koperkiem. Smacznego!
Młoda kapusta z pomidorami – dodatkowe informacje
Można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia smaku
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Młoda kapusta z mięsem mielonym
Następny przepis: Młoda kapusta z żeberkami